Инфракрасные колебательные спектры фитовирусов и их молекулярных компонентов - Литвинов, Г.С. (Биополимеры и клетка, 1991)
Исследованы спектры ИК-поглощения белков, РНК и вирионов спирального (вирус табачной мозаики) и сферического (вирус крапчатости гвоздики) типов симметрии. Обнаружено, что характеристики спектров, такие как общее число полос, их группировка в частотные интервалы, наличие характерных по интенсивности, полуширине и частоте полос (амид А, амид В, амид 1, амид 2, фосфат 1 фосфат 2 и др.), весьма близки как для целостных вирусных нуклеопротеидов, так и для их биохимических компонентов. Наряду с этим наблюдаются и достоверные различия, по которым возможно дифференцировать между собой и вирионы, и входящие в них биополимеры. Досліджено спектри ІЧ-поглинання білків, PHK і віріонів спірального (вірус тютюнової мозаїки) та сферичного (вірус крапчатості гвоздики) типів симетрії. Виявлено, що характеристики спектрів, такі як загальне число смуг, їх групування у частотні інтервали, наявність характерних по інтенсивності, напівширині та частоті смуг (амід А, амід В, амід 1, амід 2, фосфат 1, фосфат 2 та ін.), досить близькі як для суцільних вірусних нуклеопротеїдів, так і для їх біохімічних компонентів. Поряд з цим спостерігаються і вірогідні розходження, по яких можливо диференціювати між собою і віріони, і біополімери, що містяться в них. Відзначено зміни у параметрах смуг досліджених спектрів при змінах вологості та їх незмінність при зниженні температури від 310 до 80 К. IR absorption spectra of proteins, ribonucleic acids and virions of spiral (tobacco mosaic virus) and spheric (carnation mottle virus) types were investigated. Such spectral parameters as total number of bands, their frequency grouping, intensity, half width and frequency characteristics of Amide A, Amide B, Amide 1, Amide 2, Phosphate 1, Phosphate 2 etc. are close enough both for the whole viral nucleoproteins and for their biochemical components. Together with this, convincing differences are observed. Thus, it is possible to differentiate virions- and their constituent biopolymers after their IR spectra. Changes in parameters of the investigated spectra with humidity were found, as well as the stability with temperature decrease to 80 K.