Колебательные спектры некоторых аминокислот в низкочастотной области - Ботте, Т.Л.; Довбешко, Г.И.; Литвинов, Г.С. (Биополимеры и клетка, 1991)
В роботі вивчено коливальні спектри монокристалів амінокислот α-гліцину, β-аланіну,. L-гістидину, DL-триптофану в області 10–400 см⁻¹ . Коливання досліджували методами інфрачервоного (ІЧ) поглинання та комбінаційного розсіювання (KP). В ІЧ-спектрах виявлено інтенсивне широкосмугове поглинання, на фоні якого реєструються відносно вузькі смуги, їх число погоджується чи незначно перевищує розрахункове. В спектрах KP число спостерігаємих смуг значно перевищує розрахункове, що одержане на основі даних рентгеноструктурного аналізу для ідеальних кристалів. Ряд коливань спостерігався вперше. Проведено аналіз коливань та їх віднесення. В работе изучены колебательные спектры монокристаллов аминокислот α-глицина, β- аланина, L-гистидина, DL-триптофана в области 10–400 см⁻¹. Колебания регистрировали в инфракрасном поглощении и комбинационном рассеянии. Проанализированы особенности низкочастотных колебаний в аминокислотах, проведено их отнесение к меж- и внутримолекулярным колебаниям. Vibrational spectra of aminoacid single crystals of a-glydne, (5-alanine, L-histidine, DL-tryptophane in the range of 10–400 cm⁻¹ have been investigated. Vibrations were investigated by IR absorption and Raman scattering methods. In. IR spectra the intensive wide-band absorption was discovered. Relatively narrow bands whose number is in agreement with calculations or slightly exceeding them were registered against its background. In Raman spectra the number of the bands observed is significantly exceeding the calculated one obtained by X-ray structural analysis for ideal crystals. A number of vibrations have been observed by us for the first time. The analysis of the vibrations under study and their assignment to inter- and intramolecular modes was-carried out.