Локализация 10 генов на X хромосомах пяти видов полевок рода Microtus (Arvicolinae, Rodentia) - Аноприенко, О.В.; Шевченко, А.И.; Мазурок, Н.А.; Рубцова, Н.Б.; Закиян, С.И. (Біополімери і клітина, 2005)
Определена локализация 10 новых генов на X хромосомах пяти видов серых полевок рода Microtus . Особенностью выбранных генов является их свойство избегать инактивации на инактивируемой X хромосоме человека и, частично, мыши. На основе сравнительного анализа локализации генов на X хромосомах четырех видов полевок группы arvalis (обыкновенные полевки) выявлены четыре новые и уточнены границы двух определенных ранее инверсий. Обнаружено семь кластеров консервативной синтении в X хромосомах обыкновенных полевок, В результате сравнения порядка генов у полевок группы arvalis и представителя внешней группы agrestis показано, что X хромосомы M. arvalis и M. kirgisorum являются наиболее близкими к предковой X хромосоме обыкновенных полевок. Визначено локалізацію 10 нових генів на X хромосомах п'яти видів сірих полівок роду Microtus. Особливістю вибраних генів є їхня властивість уникати інактивації на інактивованій Xхромосомі людини і, частково, миші. На основі порівняльного аналізу локалізації генів на X хромосомах чотирьох видів полівок групи arvaiis (звичайні полівки) виявлено чотири нові та уточнено межі двох відомих раніше інверсій. Знайдено сім кластерів консервативної синтенії в X хромосомах звичайних полівок. У результаті порівняння порядку генів у полівок групи arvaiis і представника зовнішньої групи agrestis показано, що X хромосоми М. arvaiis і М. kirgisorum є найближчими до предкової X хромосоми звичайних полівок. The localization of ten new genes in X chromosomes of five vole species of the genus Microtus is presented. A particular feature of the genes chosen is their property to escape inactivation in the inactive X chromosome of human and, partially, of mice. On the basis of comparative analysis of gene locations in four vole species of the arvalis group (common vole), four new inversions were revealed and the borders of two inversions determined earlier were defined more precisely. Seven clusters of conservative synteny were delineated in the X chromosomes of common voles. A comparison between gene locations in voles of the arvalis group and a representative of the agrestis outgroup showed, that X chromosomes of M. arvalis and M. kirgisorum are the closest to the ancestral X chromosome of the arvalis group.