Связывание антибиотиков актиноцинового ряда с матрицей полифосфата - Круглова, Е.Б.; Больбух, Т.В.; Гладковская, Н.А.; Близнюк, Ю.Н. (Біополімери і клітина, 2005)
Методами УФ и Романовской спектроскопии исследованы комплексы полифосфата (ПФ) с аналогами актиномицина Д производными актиноцина АсП1 и АсИП. Все исследования проводили в фосфатном буферном растворе (рН 6,86) с суммарной концентрацией ионов Na⁺ и K⁺, равной 7×10⁻³ М. Для расчетов спектров образующихся комплексов и термодинамических параметров связывания лигандов с ПФ использована программа оптимизации спектрофотометрических концентрационных зависимостей ОАЬЗРН. Для двух типов лигандов методом спектрофотометрии получены величины констант и мест связывания, а также спектры мономерно связанных и агрегированных актиноциновых производных. С помощью Романовской спектроскопии определены основные группы атомов, участвующие в образовании разных типов комплексов. Показано, что при мономерном связывании АсШ и леиII с ПФ аминогруппа актиноцинового производного связывается с Р-О группой матрицы ПФ. Методами УФ та Раманівської спектроскопії досліджено комплекси поліфосфату (ПФ) з аналогами актиноміцину D, по хідними актиноцину Actll і Actlll. Всі досліди виконували у фосфатному буферному розчині (рН 6,86), з сумарною концентрацією іонів Na⁺ і К⁺ , яка дорівнює 7×10⁻³ М Для розрахунків спектрів утворюваних комплексів та термодинамічних параметрів зв'язування лігандів з ПФ використано програму оптимізації спектрофотометричних концентраційних залежностей DALSPH. Для двох типів лігандів методом спектрофотометрії отримано значення констант і місць зв'язування, а також спектри агрегатів і мономерно зв'язаних похідних актиноцину. За допомогою Раманівської спектроскопії визначено основні групи атомів, які беруть участь в утворенні різних типів комплексів. Показано, що при мономерному зв'язуванні Actll та Actlll з ПФ, аміногрупа актиноцинового похідного зв'язується з групою Р-О матриці ПФ.
Keywords: спектрофотометрія, Раманівська спектро скопія, поліфосфат, актин The complexes of actinocin derivatives ActII and ActIII (analogues of actinomycin D) with polyphosphate were studied by spectrophotometry and Raman spectroscopy methods. All studies were carried out in a phosphatic buffer solution (pH 6,86) with total concentration of Na⁺ and K⁺ equal to 7×10⁻³ M. The DALSPH program of optimization of spectrophotometric concentration dependences was used for calculations of complexes spectra and thermodynamic binding parameters. The values of binding constants and binding site sizes, the spectra of monomeric and aggregated complexes of actinocin derivatives for ActII and ActIII were obtained by the analysis of spectrophotometrical titration curves. The basic groups of atoms participating in formation of different types of complexes were determined by the Raman spectroscopy method. The amino group of actinocin derivative was shown to be bound to P=O group of polyphosphate matrix at monomeric binding mode.