Антигенні властивості фібриногензв'язуючих білків та їхня роль у патогенезі стафілококових інфекцій. Зовнішньоклітинні фібриногензв'язуючі білки - Іванова, В.Д.; Позур, В.К. (Біополімери і клітина, 2002)
Staphylococcus aureus продукує три зовнішньоклітинних фібриногензв'язуючих білки – коагулазу (Соа), білок адгезії (Еар) та зовніиіньоклітинний фібриногензв'язуючий білок (Efb), які ві діграють важливу роль у розвитку та протіканні стафілококових інфекцій. Імунізація деякими з цих білків захищає тварин від інфікування. В даному огляді розглянуто структуру, особливості взаємодії з фібриногеном та біологічні властивості зовніиіньоклітинних білків S. aureus The data on investigation of structure, physical, chemical, antigenic properties and biological activity of staphylococcal extracellular fibrinogen-binding proteins are analysed in the present review. Their role in the development of staphylococcal diseases is described. В обзоре обобщены данные исследований структуры, физико-химических, антигенных свойств и биологической активности внеклеточных фибриногенсвязывающих белков S. aureus. Освещена их роль в процессе протекания стафилококковых инфекций.