Взаємодія ціанінових барвників з нуклеїновими кислотами. Мезо-заміщені триметинціанінові барвники для флуоресцентної детекци нуклеїнових кислот - Лукашов, С.С.; Лосицький, М.Ю.; Ковтун, Ю.П.; Ярмолюк, С.М. (Біополімери і клітина, 2002)
Синтезовано низку нових симетричних і несиметричних триметинових ціанінів з різноманітними замісниками у мезо-положенні поліметинового ланцюга. У присутності ДНК, РНК і в меншій мірі в присутності білка інтенсивність флуоресценції барвників зростає. Максимальне зростання становить 270 разів. Найбільші його значення спостерігаються для барвників з метальною групою в мезо-положенні поліметинового ланцюга. Якщо більш масивні групи – ароматичні чи трет-алкільний залишки – з'єднані з мезо-положенням гнучким аліфатичним ланцюгом з 1—3 СНг груп, то флуоресцентні властивості таких барвників за присутності нуклеїнових кислот близькі до властивостей мезо-метил-заміщених барвників. Синтезирован ряд новых симметричных и несимметричных триметиновых цианинов с разнообразными заместителями в мезо-положении полиметиновой цепи. В присутствии ДНК, РНК и в меньшей мере в присутствии белка интенсивность флуоресценции красителей повышается. Увеличение интенсивости достигает 270 раз. Наибольшие значения возрастания интенсивности наблюдаются для красителей с метильной группой в мезо-положении полиметиновой цепи. Если более массивная группа – ароматические или трет-алкильный остатки соединены с мезо-положением гибкой алифатической цепочкой из 1–3 СН2 групп – то флуоресцентные свойства таких красителей в присутствии нуклеиновых кислот близки свойствам мезо-метил-замещенных красителей. A series of trimethinecyanines with different meso-substituents in polymethine chain has been synthesized, and spectral luminescent properties of the dyes in the presence of double-stranded DNA, RNA and bovine serum, albumin (BSA) have been examined. The dyes fluorescence enhances up to 270-fold in the presence of nucleic acids while in the presence of protein the increase is lower. The highest rise of fluorescence intensity has been observed for the dye-nucleic acid complexes of meso-methyl-substituted dyes. When large substituents like aryl- or tret-alkyl groups are linked to the mesa-position of the dyes polymethine chain by a flexible chain from 1—3 CH^-groups, the fluorescent properties of these dyes are similar to those of the meso-methyl-substituted dyes.