Особливості функціонування міозинової АТРази серцевого м'яза - Богуцька, К.І.; Цимбалюк, О.В.; Данилова, В.М. (Біополімери і клітина, 2002)
Досліджено вплив фізіологічно важливих для скоротливих процесів двовалентних катіонів, іонної сили та рН середовища на активність міозинової АТРази серцевого м'яза. Отримані результати порівняно з результатами вивчення міозину інших типів м'язів – скелетних та гладеньких. Обговорюється залежність фізіологічних властивостей м'язів різних типів від фізико-хімічних та структурних особливостей міозину Исследовано влияние физиологически важных для сократительных процессов двухвалентных катионов, ионной силы и рН среды на активность миозиновой АТРазы сердечной мышцы Проведено сравнение полученных результатов с результа тами изучения миозина других типов мышц – скелетных и гладких. Обсуждается зависимость физиологических свойств мышц разных типов от физико-химических и структурных особенностей миозина. The influence of divalent cations physiologically important for contraction, ionic strength and pH of medium on the cardiac muscle myosin ATPase activity has been investigated. The results obtained have been compared with those for myosin of other muscle types such as skeletal and smooth. The dependence of physiological properties of different muscle types on physical, chemical and structural peculiarities of myosin is discussed.