Активність та експресія глутатіон S-трансферази Р1 у плаценті людини залежно від генотипу та рівня експресії цитохрому Р450 1А1 - Теплюк, Н.М.; Лебедева, Л.М.; Сазонова, Л.Я.; Самойленко, А.А.; Щербина, М.С.; Перепелюк, М.М.; Оболенська, М.Ю. (Біополімери і клітина, 2002)
Досліджено глутатіонтрансферазну активність цитозолю в зразках плаценти людини з різним генотипом цитохрому Р450 1А1 і глутатіонтрансфераз класу Р1 та М1, а також експресію глутатіонтрансферази Р1 у культурі клітин хоріокарциноми людини за умов короткочасної індукції цитохрому Р450 1А1 бензпіреном. Виявлено, що в клітинах плаценти у фізіологічних умовах і внаслідок короткочасної індукції цитохрому Р450 1А1 глутатіонтрансферазна активність цитозолю та експресія глутатіонтрансферази позитивно корелюють з активністю/експресією цитохрому Р450 1A1 Исследована глутатионтрансферазная активность цитозоля в образцах плаценты человека с разными генотипами цитохрома Р450 1A1 и глутатионтрансфераз класса P1 и M1, а также экспрессия глутатионтрансферазы P1 в культуре клеток хориокарциномы человека в условиях кратковременной индукции цитохрома Р450 1A1 бензо(а)пиреном. Обнаружено, что в клетках плаценты при физиологических условиях и в результате кратковременной индукции цитохрома Р450 1A1 глутатионтрансферазная активность цитозоля и экспрессия глутатионтрансферазы позитивно коррелируют с активностью/экспрессией цитохрома Р450 1A1 The cytosollc glutathione S-transferase activity was studied in human placenta samples of different CYP1A1, GSTP1 and GSTM1 genotypes. The GSTPl gene expression was also detected in human choriocarcinoma cells (BeWo) under conditions of the CYP1AI short-time induction by benzo(a)pyrene. There was a positive correlation between GSTP1 activity/expression and CYP1A1 activity/expression in full-term human placenta under physiological conditions as well as upon the short-time CYP1A1 induction in BeWo cells.