Взаємодія ціанінових барвників з нуклеїновими кислотами. Новий (піридо) (тіо)триметинціаніновий барвник ССуаn 40 для флуоресцентного мічення олігонуклеотидів - Ярмолюк, С.М.; Лосицький, М.Ю.; Ковальська, В.Б.; Томачинський, С.М.; Огульчанський, Т.Ю.; Костенко, О.М.; Курдюков, В.В.; Толмачев, О.І. (Біополімери і клітина, 2002)
Досліджено спектрально-люмінесцентні характеристики карбоціанінового барвника ССуаn 40 у вільному стані та в присутності ДНК і полінуклеотидів. Барвник має високе значення молярного коефіцієнта екстинкції (5,7 ·10⁴ М⁻¹ см⁻¹ ) та середній квантовий вихід (0,042). У присутності ДНК, poly(dGCtdGC) та poly(dAldT) квантовий вихід ССуan 40 зростає в 5,5; 3,8 та 1,8 разу відповідно. СCyan 40 пропонується для флуоресцентного мічення олігонуклеотидів в умовах реакції, запропонованої нами раніше. Исследованы спектрально-люминесцентные характеристики карбоцианинового красителя CCyan 40 в свободном состоянии и в присутствии ДНК и полинуклеотидов. Краситель имеет высокое значение молярного коэффициента экстинкции (5,7 ·10⁴ М⁻¹ см⁻¹ ) и средний квантовый выход (0,042). В присутствии ДНК, poly(dGCldGC) и poly(dAldT) квантовый выход CCyan 40 возрастает в 5,5; 3,8 и 1,8 раза соответственно. CCyan 40 предлагается для флуоресцентного мечения олигонуклеотидов в условиях реакции, предложенной нами ранее. The spectral-luminescent characteristics of the CCyan 40 carbo-cyanine dye in free state and in the presence of DNA and synthetic polynucleotides werp studied. The dye has high molar extinction coefficient (5.7·10⁴ М⁻¹ см⁻¹ ) and average quantum yield value (0.042). In the presence of DNA, poly(dGCldGC) and poly(dAldT) the quantum yield of CCyan 40 increases in 5.5, 3.8 and 1.8 times respectively. We recommend the dye CCyan 40 for the fluorescent labeling of oligonucleotides using the reaction, proposed by us earlier.