Актуальные направления карстолого-спелеологических исследований и задачи их развития в Украине - Климчук, А.Б. (Спелеологія і карстологія, 2008)
Кінець ХХ – початок ХХІ сторіччя відзначається суттевим зростанням значення спелеології і карстології серед сучасних наук про Землю. У статті подається огляд розвитку деяких основних напрямків геоспелеології та карстології. Знання з походження печер досягло стану повноцінної теорії. Спелеогенетична теорія посіла центральне місце у гідрогеології карсту та значно поліпшила розуміння еволюції та функціювання карстових колекторів. Іншими областями геоспелеології, в яких відбулися суттєві просування і які набувають великого значення для суміжних геолого-географічних дисциплін, є палеореконструкції по карстових та печерних “архівах” та спелеогенетичні методи оцінки карстопровальної небезпеки. Сучасна спелеологія має яскраво виражений міждисциплінарний характер. Створення у 2006 році при Таврійскому Національному університеті НІЦ “Український Інститут спелеології і карстології” базується на значних здобутках українських вчених у цій галузі і відкриває нові передумови для подальшого розвитку спелеології і карстології в Україні. The end of the XX Century has seen a remarkable growth of significance of speleology among modern Earth sciences. The paper provides a brief overview of recent advances and trends in geospeleology and karstology. It is shown that knowledge on cave origin has attained a status of a full-fledged theory, and that the speleogenetic theory took a central place in karst hydrogeology and dramatically improved understanding of karst aquifers evolution and functioning. Other areas of considerable advances and great significance for adjacent disciplines are paleo-reconstructions from karst/cave records and speleogenetic implications for assessment of karst subsidence hazard. The modern speleology has an obvious interdisciplinary character. The establishment in 2006 of the Ukrainian Institute of Speleology and Karstology is grounded on considerable achievements of Ukrainian scientists in this field and opens new perspectives for further development of speleology and karstology in Ukraine.