Криоминеральные образования пещер: введение в проблематику - Андрейчук, В.Н.; Галускин, Е.А. (Спелеологія і карстологія, 2008)
Пещеры с подземным оледенением, многолетним или сезонным, являются одной из наиболее интересных и ярких обстановок криоминерагенеза. Главной предпосылкой его широкого проявления в пещерах является повышенная минерализация пещерных вод, особенно, в случае карстовых пещер. Спелеокриоминерагенез заключается в кристаллизации вещества (образовании минералов) в процессе замерзания водных растворов, циркулирующих в пещерах. Количество и характер криоминеральных компонентов пещерного льда зависит от химического состава вод, связанного, прежде всего, с литологией карстующихся пород. В известняковых пещерах доминирует кальцит (разные фазы), в гипсовых – гипс, целестин, кальцит и барит. Примеси представлены как аллохтонными (аэрозоли), так и автохтонными (пещерными) частицами. Криоминеральные образования отличаются своеобразной (характерной) микроморфологией, позволяющей их идентификацию. Криоминеральные исследования представляют большой интерес не только с минералогической точки зрения, но и для различных реконструкций пещерной среды, определения химической денудации и т.д. Печери з підземним зледенінням, багаторічним чи сезонним, являють собою одну з найбільш цікавих та яскравих обстановок кріомінерагенезу. Головною передумовою його широкого прояву в печерах є підвищена мінералізація печерних вод, особливо, що стосується карстових пещер. Спелеокріомінерагенегез полягає в кристалізації речовини (утворенні мінералів) у процесі замерзання водних розчинів, циркулюючих в печерах. Кількість і характер кріомінеральних складників печерного льоду визначаються хімічним складом вод, обумовленим, перш за все, літологією карстуючих порід.У вапнякових печерах переважає кальцит (у різних фазах), в гіпсових – гіпс, целестин, кальцит і барит. Домішки представлені як аллохтонними (аерозолі), так і автохтонними (печерними) частинками. Кріомінеральні утворення вирізняються своєрідною (характерною) мікроморфологією, що робить можливою їх ідентифікацію. Кріомінеральні дослідження представляють великий інтерес не тільки з мінералогічної точки зору, але і для різних реконструкцій печерного середовища, обчислення хімічної денудації і т.д. Ключові слова: кріомінералогія, льодяна печера, підземне зледеніння. The caves with underground glaciations (multi-year or seasonal) represent by themselves one of the most interesting and distinct environments of cryominaragenesis. The main prerequisite of its broad occurence in caves is the elevated content of dissolved solids in cave water especially in the case of karst caves. Speleomineragenesis is a crystallization of the matter (formation of minerals) due to frosting of water solutions circulated in caves. The quantity and character of cryomineral components in cave ice depends first of all on lithological environment. In limestone caves different phases of calcite dominate, while in gypsum caves – gypsum, celestine, calcite and barite are typical. The admixtures are represented by allochthonic (mainly aerosols) and autochthonic particles. Cryomineral formations have a special (typical for them) micro-morphology allowing their identification. Cryomineral investigations are a new and interesting direction of cave mineralogy studies. There are also important for different reconstructions of cave environment, studying of chemical denudation etc.