Підсумки і перспективи палеонтологічного вивчення печер Криму - Ридуш, Б.Т.; Времир, М. (Спелеологія і карстологія, 2008)
Досі інформація про печерні накопичення костей або про костеносні печери у Гірському Криму була порівняно небагатою. Нині на високих плато відомо кілька десятків печер, які мають багатий інформаційний потенціал щодо пізньоплейстоценової та голоценової фауни Кримських гір. У цьому відношенні найповніше досліджений масив Чатирдагу, де обстежено дев’ять печер та шахт, а у двох з них (Мармурова та Еміне-Баїр-Хосар) проведено детальні дослідження. Палеонтологічний потенціал печери Еміне-Баїр-Хосар величезний. Тут спостерігаються фауністичні комплекси, що належать до останнього зледеніння (комплекс холодних степів, що підтверджено також палеопалінологічними даними), а також до інтерстадіалів та постгляціалу (переважно пов’язані із луками за залісненими ландшафтами теплішого клімату). Величезна кількість кісток, стан їхньої збереженості, тафоценоз та видове різноманіття, так само, як і складний комплекс, що формувався протягом тривалого часу, надають цій печері особливої цінності, та можуть посприяти розв’язанню багатьох питань стосовно палеобіогеографії, палеоекологічних та палеокліматичих проблем цього регіону. В інших печерах також отримано суттєву інформацію. Till recently information about bone accumulations in caves of the Crimean Mountains was comparatively modest. Now several dozens of caves are known on high plateaus, which hold a rich potential regarding Late Pleistocene and Holocene fauna of the Crimean Mountains. The Chatyrdag Plateau is the best studied area with its nine bone-bearing caves documented and two caves (Marble Cave and Emine-Bair-Khosar Cave) where detailed investigations have been conducted. Paleontological potential of the Emine-Bair-Khosar Cave is tremendous. Fauna complexes belonging to the LGM (the complex of cold steps, also confirmed by paleopalinological data) and interstadials and the postglacial (predominantly related to meadows and forested landscapes of warmer climate) are identified in this cave. Enormous amount of bones, their well preserved condition, tafocenosis and species diversity give a special importance to this cave. The ongoing study of the Emine-Bair-Khosar Cave site will contribute to resolution of many issues about paleobiogeography, paleoecology and paleoclimate of this region. In other caves of Crimea important information has been also obtained.