Датирование натечных отложений из глубоких частей глубочайшей пещеры мира – Крубера (массив Арабика, Западный Кавказ) - Климчук, А.Б.; Самохин, Г.В.; Чен, Х.; Эдвардс, Л. (Спелеологія і карстологія, 2008)
Приведены результаты датирования по 230Th натечных отложений из пещер Крубера (глубочайшая пещера мира; -2191 м) и Куйбышевская на массиве Арабика (Западный Кавказ). Большинство возрастных определений (9) сделаны по образцам из глубоких частей пещеры Крубера, в интервале глубин 1630-2010 м (абсолютные отметки 629-246 м в.у.м.), что особенно важно для выявления эволюции карстовых систем района в связи с изменениями базиса дренирования (уровня Черного моря). Полученные даты распределены по каждой из зон от 1 до 7 морской изотопной шкалы и попадают как на известные по Восточным Альпам периоды интенсивного отложения натеков (голоцен, 50-60 тыс. лет, 67-80 тыс. лет, 190-240 тыс. лет, 250-280 тыс. лет), так и на периоды отсутствия датировок по натечным отложениям (160-165 тыс. лет; морская стадия 6). Наведені результати датування по 230Th натічних відкладів із печер Крубера (найглибша печера світу; -2191 м) і Куйбишевська на масиві Арабіка (Західний Кавказ). Більшість вікових визначень (9) зроблені по зразках із глибоких частин печери Крубера, відібраних в інтервалі глибин 1630-2010 м (абсолютні відмітки 629-246 м в.у.м.), що особливо важливо для виявлення еволюції карстових систем району у зв'язку зі змінами базису дренування (рівня Чорного моря). Отримані дати розподілені по кожній із зон від 1 до 7 морської ізотопної шкали й впадають як на відомі по Східних Альпах періоди інтенсивного накопичення натічних відкладів (голоцен, 50-60 тис. років, 67-80 тис. років, 190-240 тис. років, 250-280 тис. років), так і на періоди відсутності датувань по натічним відкладам (160-165 тис. років; морська стадія 6). Results of 230Th (TIMS) dating of speleothems from the caves Krubera (the deepest cave in the world; -2191 m) and Kujbushevskaja in the Arabika Massif, Western Caucasus, are given in the paper. Most of dates are from samples taken from the deep part of Krubera Cave, between depths of 1630-2010 m (elevations of 629-246 m a.s.l.), which is important for elucidating evolution of karst systems in the area and its relation to changes of the base level (the Black Sea level). Obtained dates scatter through each of 1 to 7 zones of the marine isotopic scale and hit the know from the Eastern Alps periods of intense speleothems deposition (Holocene, 50-60 Ky, 67-80 Ky, 190-240 Ky, 250-280 Ky), as well as the periods of absence of dates (160-165 Ka; marine stage 6).