Вплив лектинів різного походження на мутаційний процес у популяціях соматичних клітин ссавців in vitro - Коваленко, О.О.; Костецька, К.В.; Лукаш, Л.Л. (Біополімери і клітина, 2006)
Досліджені лектини різного походження здатні впливати на проліферацію соматичних клітин людини і китайського хом'ячка в культурі. їхні ефекти є порівнянними з дією цитостатика мітоміцину С. Виявлено пряму залежність впливу лектину кори бузини чорної Sambucus nigra на генетичну стабільність соматичних клітин ссавців за локусом hprt від концентрації білка. При концентраціях 20—200 мкг/мл проявлявся ефект насичення. Статистично достовірне під вищення частоти генних мутації за локусом hprt, а також пригнічення проліферації та/або цитотоксичну дію спостерігали в діапазоні концентрацій білків від 2 до 2000 мкг/мл. Імовірно, вплив рослинних лектинів родини RIP білків на проліферацію культур клітин не пов'язаний з їхньою вуглеводною специфічністю, а залежить від структурно-функціональних особливостей системи лектин—клітина. Одержано нові дані про здатність лектину ікри окуня Persa fluviatilis змінювати проліферацію клітин ссавців порівняно з дією рослинних RIP білків. Lectins of different origin can influence proliferation of human and Chinese humster cells in vitro, this effect may be compared with the action of cytostatic agent mitomicyn C. We have demonstrated that Sambucus nigra bark lectin controls genetic stability of mammalian somatic cells (hprt locus), in dose dependent manner reaching the maximum at the concentration of 20–200 mg/ml. Significant increase in gene mutation frequency in the hprt locus, inhibition of cell proliferation and cytotoxic action were observed in the range of protein concentration from 2 to 2000 mg/ml. Probably, the influence of plant lectins (which belong to the RIP-protein family) on cell proliferation is not linked to their carbohydrate specificity but depends on the specific interactions of the lectin chain A with ribosomal proteins of the recipient cell which provide or hinder lectin associated N-glycosidase activity. Also, we have found that Perca fluviatilis roe lectin affects cell proliferation in the same way as plant RIP lectins. Исследованные лектины разного происхождения способны влиять на пролиферацию соматических клеток человека и китайского хомячка. Их эффекты сопоставимы с действием цитостатика митомицина С. Обнаружена прямая зависимость влияния пектина коры бузины черной Sambucus nigra на генетическую стабильность соматических клеток млекопитающих от концентрации белка. Статистически достоверное повышение частоты генных мутаций по локусу hprt, а также ингибирование и/или цитотоксическое действие наблюдались в диапазоне концентраций белков 2—2000 мкг/мл. При концентрациях белка 20—200 мкг/мл проявлялся эффект насыщения. Вероятно, влияние растительных лектинов, относящихся к RIP белкам, на пролиферацию культур клеток не связано с их углеводной специфичностью, а зависит от структурно-функциональных особенностей системы лектин—клетка. Получены новые данные о способности лектина икры окуня Persa fluviatilis изменять пролиферацию клеток млекопитающих в сравнении с действием растительных RIP белков.