Надекспресія генів на різних стадіях розвитку астроцитарних гліом - Дмитренко, В.В.; Бойко, О.І.; Шостак, К.О.; Симиренко, О.Є.; Букрєєва, Т.В.; Розуменко, В.Д.; Малишева, Т.А.; Шамаєв, М.І.; Зозуля, Ю.П.; Кавсан, В.М. (Біополімери і клітина, 2006)
Публічну базу даних із серійного аналізу генної експресії (SAGE) використано для ідентифікації потенційних молекулярних маркерів астроцитарних гліом людини. При порівнянні дев'яти SAGE-бібліотек гліобластом, 11 SAGE-бібліотек анапластичних астроцитом, восьми SAGE-бібліотек дифузних астроцитом та п'яти SAGE-бібліотек нормального головного мозку виявлено 57 генів, рівень експресії яких був більш, ніж у 5 разів вищий (Р ≤ 0,05) в астроцитарних гліомах відносно нормального головного мозку. Серед змін експресії генів, які відбуваються на ранньому етапі формування астроцитом та виявляються і на наступних етапах їхнього розвитку, деякі модифікації є характерними лише для високозлоякісних стадій розвитку пухлин і відсутні в пухлинах низького ступеня злоякісності. Результати аналізу експресії виявлених генів можна використовувати для молекулярної класифікації гліальних пухлин, діагностики, прогностичної оцінки пухлин та визначення потенційних мішеней протипухлинної терапії Public database of Serial Analysis of Gene Expression (SAGE) was used for identification of potential human astrocytic glioma molecular markers. The comparison of nine glioblastoma SAGE-libraries, eleven anaplastic astrocytoma SAGE-libraries, eight diffusive astrocytoma SAGE-libraries, and five human normal brain SAGE-libraries revealed 57 genes with more than 5-fold increase of expression in astrocytic gliomas (P≤0.05) comparing to the human normal brain. Besides the genes expression changes which occur at the early stage of astrocytomas formations and are revealed also during the subsequent stages of progression, some changes are characteristic only of highly malignant stages of tumor development while they are absent in the tumors of low stage of malignancy. The analysis of revealed genes expression can be used for glial tumor molecular classification, diagnosis, prognostic evaluation and determination of potential targets for anticancer therapy. Публичная база данных по серийному анализу генной экспрессии (SAGE) использована для идентификации потенциальны молекулярных маркеров астроцитарных глиом человека. При сравнении девяти SAGE-библиотек глиобластом, 11 SAGE- библиотек анапластических астроцитом, восьми SAGE-библиотек диффузных астроцитом и пяти SAGE-библиотек нормального головного мозга было выявлено 57 генов, уровень экспрессии которых был более чем в 5 раз выше (Р ≤ 0,05) в астроцитарных глиомах по сравнению с нормальным головным мозгом. Кроме изменений экспрессии генов, которые происходят на ранней стадии формирования астроцитом и выявляются также на последующих этапах их розвития, некоторые изменения характерны лишь для высокозлокачественных стадий развития опухоле и отсутствуют в опухолях низкой степени злокачественности. Анализа экспрессии выявленных генов может быть использован для молекулярной классификации глиальных опухолей, диагностики, прогностической оценки опухолей и определения потенциальных мишеней протиопухолевой терапии.