Отримання протопластів і їх регенерація із Propionibacterium shermanii – продуцента вітаміну B₁₂ - Димитрова, П.Н. (Биополимеры и клетка, 1995)
Розроблено оптимальні умови для максимального виходу протопластів із Pr. shermanіі. Досліджено ефективність протопласт у вання і розмір протопластів за різного часу і величини впливу лізоцима на Pr. shermanii. Показано дію різних концентрацій сахарози і желатину в регенераційному агарі. Відпрацьовано метод посіву протопластів і вивчено залежність їх регенерації від терміну обробки клітин лізоцимом. Разработаны оптимальные условия для максимального выхода протопластов из Pr. shermanii. Исследованы эффективность протопластирования и размеры протопластов при разных времени и величине влияния лизоцима на Pr. shermanii. Показано действие различных концентраций сахарозы и желатина в регенерационном агаре. Отработан метод посева протопластов и изучена зависимость их регенерации от времени обработки клеток лизоцимом. The optimum conditions for maximum outlet of protoplast from Propionlbacteriutn sher-manii have been developed. Protoplast production and regeneration in Propionlbacteria are being discusses in this article.