Отримання мутантів Propionibacterium shermanii — продуцентів вітаміну B₁₂ і їх характеристика - Дімітрова, П.Н. (Биополимеры и клетка, 1995)
Вивчали мутагенну дію супермутагена N-метил-N-нітро-N-нітрозогуанідину на культуру Pr. shermanii 128. Визначено час експозиції з мутагеном – 30 і 60 хв. Отримані мутанти були первинно оцінені за їх здатністю накопичувати вітамін В12. Изольовано штам Pr. shermanii 1818, який синтезує до 45 мг/см³ вітаміну В12. Десять найпродуктивніших з усіх перевірених мутантів по вітаміноутворенню досліджено на ауксотрофність. Наведено їх біохімічну характеристику. Изучали мутагенное действие супермутагена N-MeTWi-N-HHTpo-N- нитрозогуанидина на культуру Pr. shermanii 128. Определено время экспозиции с мутагеном – 30 и 60 мин. Полученные мутанты были первично оценены по их возможности накапливать витамин B₁₂- Изолирован штамм Pr. shermanii 1818, который синтезирует до 45 мг/см³ витамина Bi2. Десять самых продуктивных из всех проверенных мутантов по витаминообразованию исследованы на ауксотрофность. Приведена их биохимическая характеристика. N-inelhyl-N-nitro-N-nitrozoguanin effective on Propionibaclerium shermanii 128. The time define for exposition with mutagenes 30 and 60 min. Propionibacterium shermanii 1818 sinthezies to 45 mg/cm³ vitamin B₁₂. Generation, isolation and characterization of auxotrophic mutants of Propionibacterium.