Фітосанітарний контроль промислових плантацій соняшнику на наявність вірусних інфекцій - Князева, Н.А.; Бойко, А.Л.; Закусило, А.О.; Постоєнко, О.М.; Косян, А.М. (Биополимеры и клетка, 1995)
На основі широкомасштабного обстеження промислових плантацій соняшнику шести областей України складено карту ураженості вірусними інфекціями. Встановлено можливість інфікування соняшнику в природних умовах ВТМУ S-, Y-BK, ВОМ-1 на ВБТС. Виявлено, що ураженість соняшнику фітовірусами залежить від екологічних умов та сортових особливостей культури. Показана вірогідність вертикальної трансмісії ВТМ та ВБМс насінням соняшнику. На основе широкомасштабного обследования промышленных плантаций подсолнечника шести областей Украины составлена карта пораженности вирусными инфекциями. Установлена возможность инфицирования подсолнечника в естественных условиях ВТМ, S-, Y-BK, ВОМ-1 на ВБТС. Выявлено, что заболеваемость подсолнечника фитовирусами зависит от экологических условий и сортовых особенностей культуры. Показана вероятность вертикальной трансмиссии СТМ и ВБМС. семенами подсолнечника. The map of virus affects of sunflower plants was formed on the base of wide inspection of six regions in Ukraine. The possible of infection processes of sunflower plants in nature was proved for TMV, TVS, TVY, CMV-1 and TSWVs. Sunflower plant affects depend on ecological conditions and particular feature of the crop. The possibility of vertical seed transformation of TMV and TSWVs was shown in the article.