Влияние среднемолекулярных пептидов крови на структуру и матричную активность хроматина - Протас, А.Ф. (Биополимеры и клетка, 1995)
Исследовали эффект среднемолекулярных пептидов, выделенных из сыворотки крови лиц, участвовавших в ликвидации последствий аварии на ЧАЭС, на пространственную организацию и матричную активность хроматина ядер нейронов коры головного мозга крыс. Пептиды подавляют репаративный синтез РНК и ДНК, способствуют переходу хроматина в конденсированное состояние, нарушают его нуклеосомную организацию. Показано, что изучаемая группа пептидов связывается с ДНК хроматина кооперативным образом (Кас = 1,8 мкмоль/л, nхХил = 3,8). С одной нуклеосомой максимально может связаться четыре молекулы пептидов. Связывание пептидов с ДНК носит некооперативный характер, но имеет почти такую же Кас , что и для хроматина. Досліджено ефект середньомолекулярних пептидів, виділених із сироватки крові осіб, що брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, на просторову організацію та матричну активність хроматину ядер нейронів кори головного мозку щурів. Пептиди пригнічують репаративний синтез РНК і ДНК, сприяють переходу хроматину до конденсованого стану, порушують його нуклеосомну організацію. Показано, що пептиди досліджуваної групи зв'язуються з ДНК хроматину кооперативним чином (Кас = 1,8 мкмоль/л; nХіл = 3,8). З одною нуклеосомою максимально можуть зв'язатися чотири молекули пептида. Зв'язування пептидів з ДНК носить некооперативний характер, але мав майже таку саму Кас , як і для хроматину. The effect of serum "medium-sized-peptides" on RNA and DNA synthesis and chromatin binding in isolated cortical neurones was investigated. Peptides were purified from the serum of individuals exposed to radioactivity following the Chemobil accident. It was showed that peptides inhibited RNA and DNA synthesis and altered nucleosomal and supranucleosomal chromatin structure according to test with DNAse II. MSP bound chromatin DNA in cooperative manner, an average Kass is 36 g/ml and Hill's coefficient is 3,8. About four can bind with one nucleosome. Binding of peptides with free DNA is not cooperative, but with about the same Kass.