Молекулярные механизмы повреждения хроматина печени хлорофосом в условиях введения верапамила и атропина - Губский, Ю.И.; Левицкий, Е.Л.; Примак, Р.Г.; Горюшко, А.Г.; Ленчевская, Л.К.; Вистунова, И.Е.; Саченко, Л.Г. (Биополимеры и клетка, 1993)
Кратковременная (2 ч) экспозиция крыс е условиях воздействия хлорофоса вызывает изменение структурных и функциональных характеристик фракций транскрипционно активного и репрессированного хроматина печени. Повреждения хроматина обнаружены в его ДНК- и липидной составляющих. В хроматине отравленных животных наблюдается компактизация ДНК в активной фракции и релаксация – в низкоактивной. Изменения структуры липидной матрицы хроматина в процессе интоксикации носят аналогичный характер. Кроме того, отравление хлорофосом приводит к модификации скорости реакций индуцированного НАДФН и аскорбатом липопереокисления. Профилактическое введение верапамила и атропина лишь частично корригирует влияние на структурные и функциональные свойства хроматина печени интоксицированных животных, намного более выраженное в случае атропина. Воздействие атропина на хроматин носит, скорее всего, опосредованный характер, верапамил же непосредственно взаимодействует с ДНК хроматина, особенно в низкоактивной фракции последнего. Внаслідок короткочасної (2 год) експозиції щурів в умовах впливу хлорофосу відбувається зміна структурових та функціональних характеристик фракцій транскрипційно активного та репресованого хроматину печінки. Пошкодження виявлено у ДНК- та ліпідній складових хроматину. У хроматині отруєних тварин виявлено компактизацію ДНК в активній фракції та релаксації у низькоактивній. Структурові зміни ліпідної матриці хроматину у процесі інтоксикації мають аналогічну спрямованість. Крім того, отруєння хлорофосом спричиняв модифікацію швидкості реакцій спонтанного та індукованого НАДФН та аскорбатом ліпопереокислення. Профілактичне введення верапамілу та атропіну лише частково коригує вплив на структурові та функціональні властивості хроматину печінки інтоксикованих тварин, який набагато виразніший в разі атропіну. Вплив атропіну на хроматин, скоріш за все, є непрямим, верапаміл же безпосередньо взаємодіє з ДНК хроматину, особливо в низькоактивній фракції останнього Short time exposition of rats (2 h) with chloropliosc result in change of structural and functional characteristics of transcriptionally active and repressed liver chromatin fractions. Chromatin damages discovered in its DNA and lipid components. It has been shown DNA compaclization in active chromatin fraction and relaxation in repressed one. Lipid component of chromatin was changed analogically during inloxitation. As well chlorophose intoxication result in modification of intensity of induced by NADPH and ascorbate chromatin lipid peroxidation. Profilaclive introduction of verapamii and atropin has a paiticl corrective influence on structural and functional properties of intoxicated liver chromatin. Atropin has more expressed effect in this case. It has been shown direct interaction of verapamii to repressed chiomatin fraction.