Влияние фотосенсибилизированного воздействия на рецепторные свойства лимфоцитовn - Шевченко, А.А.; Лобанок, Е.С.; Воробей, А.В. (Биополимеры и клетка, 1993)
Исследовано влияние освещения суспензии лимфоцитов в присутствии сенсибилизаторов (гематопорфирина и мероцианина 540) на индуцируемую фитогемагглютинином агглютинацию клеток и кэппинг лектиновых рецепторов. Обнаружено увеличение скорости обоих процессов при нелетальных дозах освещения. Обсуждается возможная роль повреждений цитоскелетных белков в фотомодификации рецепторних свойств клеток. Досліджено вплив освітлення суспензії лімфоцитів у присутності сенсибілізаторів (гематопорфірину та мероціаніну 540) на індуковану фітогемаглютиніном аглютинацію клітин і кепінг лектинових рецепторів. Виявлено збільшення швидкості обох процесів за нелетальних доз освітлення. Обговорюється можлива роль пошкоджень цитоскелетних білків у фотомодифікації рецепторних властивостей клітин. Effect of illumination in the presence of the sensitizers (hematopor-phyrin and merocyanine 540) on phytohemagglutinin-induced lymphocytes agglutination and lectin receptors capping was studied. The increase of velocity of both processes under non-lethal of illumination has been shown. A possible role of cytoskeletal proteins damage in the photomodification of cell receptor characteristics is discussed.