Радіогенні зміни вмісту РНК та ДНК у селезінці за різних режимів опромінення тварин - Петрина, Л.Г. (Біополімери і клітина, 2002)
Досліджено вміст нуклеїнових кислот у селезінці щурів Вістар після одноразового опромінення їх γ-квантами в дозах 1,0; 5,0 та 9,0 Гр за потужності доз 0,001; 0,01; 0,1 та 1,0 Гр/хв. З'ясовано, що під впливом γ-випромінювання вміст РНК та ДНК змінюється. Величина цих змін, їхній напрямок і тривалість прояву залежать від дози опромінення. Отримані результати свідчать про те, що зменшення інтенсивності випромінювання призводить до зростання часу досягнення екстремуму і до зниження величини ефекту в точці екстремуму. Обговорюється питання про взаємозалежність між змінами вмісту РНК і ДНК при опроміненні тварин у широкому діапазоні доз за різних інтенсивностей іонізуючої радіації. Исследовано содержание нуклеиновых кислот в селезенке крыс Вистар после однократного тотального облучения их γ-квантами в дозах 1,0; 5,0 и 9,0 Гр при мощности доз 0,001; 0,01; 0,1 и 1,0 Гр/мин. Установлено, что под влиянием у-излучения содержание РНК и ДНК изменяется. Величина этих изменений, направление и протяженность их проявления зависят от дозы облучения. Полученные результаты свидетельствуют о том, что уменьшение интенсивности излучения приводит к увеличению времени достижения точки экстремума и снижению величины эффекта в этой точке. Обсуждается вопрос о взаимозависимости между изменением содержания РНК и ДНК после облучения животных в широком диапазоне доз при различных мощностях ионизирующей радиации The content of nucleic acids in the Vistar line rat spleen has been found to change after a total single γ-irradiation at 1.0, 5.0 and 9.0 Gy doses of 0.001, 0.01, 0.1 and 1.0 Gy/min dose power. The degree of these alterations, their direction and extent of manifestation depend on the dose of irradiation. The experimental data show that the decrease in irradiation intensity prolongs the time of reaching an extreme point and decreases the effect level in this point. The correlation between the RNA and DNA content changes in animals caused by their irradiation has been discussed.