Клонування і аналіз гена пектатліази реІХ Klebsiella oxytoca VN13 - Лар, О.В.; Ковтунович, Г.Л.; Козировська, Н.О. (Біополімери і клітина, 2002)
Клоновано ген пектатліази реІХ K. oxytoca VN13 та визначено його нуклеотидну послідовність. Проведено порівняльний аналіз гомології кодованого ним поліпептиду з відповідними білками інших бактерій. Визначено потенційну промоторну ділянку нуклеотидної послідовності. На явність двох операторів для KdgR-репресора в межах промоторної області свідчить про індуцибельність згаданого оперону. Показано наявність сигнальної послідовності на N-кінці первинного транслянта даного ферменту. Клонирован ген пектатлиазы pelX K. oxytoca VNJ3, определена его нуклеотидная последовательность. Проведен сравнительный анализ гомологии кодируемого им полипептида с соответствующими белками других бактерий. Определен потенциальный промоторный участок нуклеотидной последовательности. Наличие двух операторов для KdgR-репрессора в пределах промоторной области свидетельствует об индуцибельности указанного оперона. Показано наличие сигнальной последовательности на N-конце первичного транслянта данного фермента. The pectate lyase pelX gene of K. oxytoca VN13 was cloned and sequenced. The aminoacid sequence deduced was compared with the related peptides of other bacteria. Potential promoters were defined. Two KdgR-boxes located in the promoter region prove inducibility of the operon. The amino-terminal signal sequence for PelX was exhibited.