Гідроліз гістонів в ізольованих ядрах клітин печінки і трансплантованої карциноми Герена у щурів-пухлиноносіїв в процесі розвитку онкозахворювання - Марченко, М.М.; Копильчук, Г.П.; Григорьева, О.В. (Біополімери і клітина, 2002)
Вивчали особливості протеолізу окремих фракцій гістонів в ізольованих ядрах карциноми Герена та печінки щурів-пухлиноносіїв у процесі розвитку онкозахворювання та при застосуванні модуляторів вільнорадикальних процесів хроматину. Електрофоретичний профіль гістонових білків ізольованих ядер печінки хворих щурів не виявив якісних змін у порівнянні зі здоровими тваринами. Відмінності торкалися лише кількісного перерозподілу субфракцій лінкерного гістону. В ядрах неопластично трансформованих клітин відбувалася посилена деградація гістону Н1 та корової фракції Н2А. Фітопрепарат поглиблював деструктивні процеси в хроматині клітин пухлини, нормалізуючи ядерний протеоліз у печінці пухлиноносіїв. Хімічний агент 5,6-бензкумарин-5-урацил спричинював повний дисбаланс молекулярної організації хроматину в ядрах клітин карциноми та печінки щурів у процесі розвитку онкозахворювання Изучали особенности протеолиза отдельных фракций гистонов в изолированных ядрах карциномы Герена и печени крыс-опухоленосителей в процессе развития онкозаболевания и при использовании модуляторов свободнорадикальных процессов хроматина. Электрофоретический профиль гистоновых белков изолированных ядер печени больных крыс не выявил качественных изменений по сравнению со здоровыми животными. Отличия касались только количественного перераспределения субфракций линкер ного гистона В ядрах неопластически трансформированных клеток происходила усиленная деградация гистона H1 и коровой фракции Н2А. Фитопрепарат углублял деструктивные процессы в хроматине клеток опухоли, нормализуя эндогенный ядерный протеолиз в печени опухоленосителей. Химический агент 5,б-бензкумарин-5-урацил вызывал полный дисбаланс молекулярной организации хроматина в ядрах клеток карциномы и печени крыс в процессе развития онкозаболевания. The features of proteolysis of separate histone fractions in insulated nuclei of carcinoma and in liver cells of rats with Heren's carcinoma were studied at tumor growth as well as upon the usage of modulators of free-radical processes in chromatin. The histone electrophoretic profile of insulated nuclei obtained for the liver cells of rats with Heren's carcinoma did not show qualitative changes In comparison with normal animals. The differences concerned only quantitative redistribution of the linker histone subfractions. The enhanced degradation of the H1 histone and H2A core fraction was revealed in the transformed cells nuclei. A phytoreagent activated the destructive processes in the tumor cell chromatin, normalizing the endogenous nuclear proteolysis in liver of the tumor carriers. A chemical reagent 5,6-benzcumarin-S-uracil caused complete disbalance of chromatin molecular organization in the nuclei of the carcinoma and liver cells during the oncogenesis.