Взаємодія ціанінових барвників з нуклеїновими кислотами. Спектрально-люмінесцентні властивості сери пірилієвих та піридинієвих моно/триметинціанінів - Ковальська, В.Б.; Костенко, О.М.; Дмитрієва, С.Ю.; Толмачов, О.І.; Ярмолюк, С.М.; Валюх, І.В. (Біополімери і клітина, 2002)
Досліджено спектрально-люмінесцентні властивості серії пірилісвих та піридинієвих моно/ три метинціанінів як флуоресцентних барвників для визначення та мічення нуклеїнових кислот (НК). Вперше показано, що 5,6-метилендіокси-бензотіазоломонометинпіридоціанін MDO40 е перспективним барвником для флуоресцентного визначення НК у гомогенних системах детекції та для конструювання так званих "спалахуючих зондів" ("Light-uр probes") на основі олігонуклеотидів. Изучены спектрально-люминесцентные свойства серии пирилиевых и пиридиниевых моно/триметинцианинов в качестве флуоресцентных красителей для определения и меченая нуклеиновых кислот (НК). Впервые показано, что 5,6-метиленди- окси-бензотиазоломонометинпиридоцианин MDO40 является перспективным флуоресцентным зондом для определения НК в гомогенных системах детекции, а также может быть использован для конструирования так называемых «вспыхивающих зондов» («Light-ир probes») на основе олигонуклеотидов The spectral-luminescent properties of series of pyrylium and pyridinium mono- and trimethincyanines as possible fluorescent dyes for the nucleic acids (NA) detection and labeling were studied. We propose 3,6-methUendioxy-benzothiazolomonomethinepyridocy-anine MDO40 for using in homogeneous assay, as well as for the construction of otigonuleotides-based «light-up probes».