Вплив деяких біологічно активних речовин та ацетону на вміст хлорофілів у листях проростків томата і патисона in vitro - Просандєєва, А.А.; Смирнова, М.В.; Горбатенко, І.Ю. (Біополімери і клітина, 2002)
Представлено результати вивчення впливу деяких біологічно активних речовин (БАР), а саме – фітогормону кінетину, антиоксиданти іонолу при спільному та окремому введенні їх у живильне середовище для його оптимізації. Програмою Chem Office Pro встановлено подібність хімічної будови БАР (потенціалів іонізації, енергій граничних орбіталей, дипольних моментів). Доведено, що кінетин та іонол сприяють підвищенню вмісту хлорофілів у проростках томату (Licopersicon esculentum L.) при окремому їх внесенні їхня спільна дія зменшує вміст хлорофілів. Ацетон у концентрації 10 млі л достовірно підвищує вміст хлорофілів, а в концентрації 40–60 млі л – суху масу рослин патисона та кабака (Cucurbita реро L.) in vitro. Показана возможность повышения содержания хлорофиллов в проростках томата, кабачка и патиссона при введении в питательную среду определенных концентраций кинетина, антиоксиданта ионола и ацетона, Ацетон повышал содержание сухой массы у патиссона и кабачка. Использование программы Chem Office Pro дало возможность определить подобие химического строения молекул кинетина и ионола A possibility to increase the chlorophyll content in Ucopersicon esculentum L., Cucurbita pepo L. by certain concentrations of kinetin, antioxidant ionol, acetone in medium is shown. Acetone is shown to rise the dry matter content in Cucurbita pepo. A similarity in chemical structures of the kinetin and ionol molecules is revealed using the Chem Office Pro program.