Створення продуцентів нових полікетидних антибіотиків методами генетичної інженерії - Осташ, Б.О.; Федоренко, В.О. (Біополімери і клітина, 2002)
Зроблено огляд сучасних експериментальних даних в галузі вивчення біосинтезу полікетидів – однієї з найбільших груп природних сполук, що проявляють широкий спектр цінних біологічних властивостей. Розуміння генетичних та біохімічних аспектів полікетидного синтезу дозволяє створити рекомбінантні штами мікроорганізмів, що продукують нові сполуки з передбачуваною структурою. Описано основні методи генетичного «дизайну» нових полікетидних сполук, наведено приклади геноінженерного конструювання продуцентів промислово важливих полікетидних антибіотиків. Current understanding of the polyketide antibiotics synthesis is reviewed. Detailed heuristics in both genetic and biochemical aspects of polyketide synthesis allows to create the recombinant strains – producers of new polyketides with predicted structure. Methods for rational genetic «design» of hybrid compounds are described and examples of engineered synthesis of the industrially important polyketide antibiotics are given. Сделан обзор современных экспериментальных данных в области исследований биосинтеза поликетидов – одной из наибольших групп природных соединений, проявляющих ряд ценных биологических свойств. Понимание генетических и биохимических аспектов поликетидного синтеза позволяет создавать рекомбинантные штаммы микроорганизмов, продуцирующие соединения с заданной структурой. Описаны основные методы генетического «дизайна» новых поликетидных соединений, приведены примеры геноинженерного конструирования продуцентов промышленно важных поликетидных антибиотиков.