Інгібітори лізосомних цистеїнових протеїназ - Чорна, В.І.; Лянна, О.Л. (Вiopolymers and Cell, 2011)
Огляд присвячено інгібіторам цистеїнових протеїназ, відомих своїм важливим значенням для багатьох
біохімічних процесів, які відбуваються в живому організмі. Вони також беруть участь у виникненні та
розвитку значної кількостізахворювань, спричинених, серед іншого, анормальним білковим кругообігом.
Одним із головних регуляторів активності зазначених протеїназ є їхні специфічні інгібітори – цистатіни. Мета даного огляду полягає у висвітленні сучасних уявлень щодо ендогенних інгібіторів лізосомних цистеїнових протеїназ та їхніх синтетичних аналогів.
Ключові слова: цистатини, стефіни, кініногени, цистеїнові катепсини, синтетичні інгібітори. The review is devoted to the inhibitors of cysteine proteinases which
are believed to be very important in many biochemical processes of living organisms. They participate in the development and progression
of numerous diseases that involve abnormal protein turnover. One of
the main regulators of these proteinases is their specific inhibitors:
cystatins. The aim of this review was to present current knowledge
about endogenous inhibitors of lysosomal cysteine proteases and their
synthetic analogs.
Keywords: cystatins, stefins, kininogens, cysteine cathepsins, synthetic inhibitors. Обзор посвящен ингибиторам цистеиновых протеиназ, имеющих, как известно, существенное значение для многих биохимических процессов, протекающих в живом организме. Они участвуют в образовании и развитии большого количества заболеваний, связанных с аномальным белковым обменом. Одними из главных регуляторов активности этих протеиназ являются их
специфические ингибиторы – цистатины. Цель данного обзора
состоит в освещении современных представлений об эндогенных
ингибиторах лизосомных цистеиновых протеиназ и их синтетических аналогах.
Ключевые слова: цистатины, стефины, кининогены, цистеиновые катепсины, синтетические ингибиторы.