Системная природа карстового ландшафта - Андрейчук, В.Н. (Спелеологія і карстологія, 2009)
Карстовые ландшафты (КЛ) глубоко специфичны. От окружающих их некарстовых ландшафтов они отличаются особенными рельефом, гидросетью, почвами, биоценозами, более сложной структурной организацией, более высокой степенью дифференцированности, дискретности, эмерджентности (целостности), иными механизмами вещественно-эенергетических связей, своеобразием режимов фукционирования и динамики. Карстові ландшафти (КЛ) належать до глибоко специфічних. Від оточуючих їх некарстових ландшафтів вони відрізняються особливими рельєфом, гідросіткою, ґрунтами, біоценозами, більш складною структурною організацією, більш високим ступенем диференційованості, дискретності, емерджентності (цілісності), іншими механізмами речовинно-енергетичних зв'язків, своєрідністю режимів функціонування та динаміки. Karst landscapes are highly specific. The presence of underground cavities and caves makes them three-dimensional, extends the vertical dimension, and causes their inner structure (both vertical and functional) to be more complicated as compared with “plain” non-karstic landscapes.