Участь азотистих основ у формуванні просторової структури тРНКLeu із Thermus thermophilics - Коваленко, О.П.; Крикливий, І.А.; Тукало, М.А. (Біополімери і клітина, 2003)
Методами хімічної модифікації вивчено реакційну здатність азотистих основ, шр входять до складу тРНКLeu із Т. thermophilus. Одержані результати свідчать про існування молекул тРНКLeu в розчині у вигляді канонічної L-форми. В корі молекули виникають триплетні взаємодії (8–14)-21у (13–221-9 і (15–48)~20а. Дві останні є характерною особливістю відомих просторо вих структур тРНК 11 класу. Встановлено, шр залишки 15 і 21 мають різну реакційну здатність у mPHKLeu і тРНКSer із Т. thermophilus, шр вказує на відмінності у просторовій будові корових частин цих тРНК. Методами химической модификации изучена реакционная способность азотистых оснований, входящих в состав тРНКLeu Т. thermophilus. Полученные результаты свидетельствуют о канонической пространственной L-форме молекул тРНКLeu в растворе. В коре молекулы возникают триплетные взаимодействия (8–14)-21, (13–22)-9 и (15–48)-20а. Два последних являются характерной особенностью известных пространственных структур тРНК II класса. Установлено, что остатки 15 и 21 имеют разную реакционную способность в mPHFLeu и тРНКSer из Т. thermophilus, что указывает на отличия в пространственной структуре коровых частей этих тРНК. Reactivity of bases in tRNALeu from T. thermophilus has been studied by chemical modification methods. Obtained results suggest that molecules of tRNALeu have a canonical L-form in solution. Triple interactions (8–14)-21, (13–22)-9 and (15–48)-20a arc observed in the core. The latter two interactions represent the characteristic feature of the class II tRNA tertiary structures. Different reactivity of bases 15 and 21 in tRNALeu and tRNASer from T. thermophilus indicates differences in the core tertiary structure of these tRNAs.