Сравнительный анализ первичной и вторичной структуры капсидных белков карлавирусов растений - Ткаченко, Т.Ю.; Витер, С.С.; Радавский, Ю.Л. (Біополімери і клітина, 2003)
Проанализированы первичная и вторичная структуры капсидных белков 23 карлавирусов растений. В результате анализа первичной структуры методом множественного выравнивания выделены семь мотивов, три из которых являются специфичными для капсидных белков карлавирусов. Анализ вторичной структуры этих белков на основе множественного сравнения выявил высокую степень консервативности этой структуры в коровой и С-кощевой областях, а также ее значительную вариабельность в N-концевой области. Предложена общая схема вторичной структуры, характерная для капсидных белков карлавирусов растений. Проаналізовано первинну та вторинну структури капсидних білків 23 карлавірусів рослин. У результаті аналізу первинної структури методом множинного вирівнювання виділено сім мотивів, три з яких є специфічними для капсидних білків карлавірусів. Аналіз вторинної структури цих білків на основі множинного порівняння виявив високий ступінь консервативності цієї структури у коровій і С-кінцевій областях, та її значну варіабельність в N-кінцевій області. Запропоновано загальну схему вторинної структури, яка характерна для капсидних білків карлавірусів рослин. The primary and secondary structures of 23 carlaviruses' capsid proteins have been analysed. As a result of the primary structure analysis by multiple alignment seven motifs have been established, three of them being specific for the carlaviruses' capsid proteins. The secondary structure analysis by means of multiple comparison has shown a high degree of secondary structure conservatism in the core and C-terminal regions, and considerable variability in the N-terminus. A general scheme for the secondary structure of the carlaviruses' capsid proteins has been proposed, on the base of multiple comparison results.