Наша «шагреневая кожа» — это наша проблема. Нам ее и решать - Кордюм, В.А. (Біополімери і клітина, 2003)
Раскрытие комплекса механизмов, обусловливающих абсолютную надежность ограниченности времени индивидуальной жизни любого организма (в том числе и человека) при почти такой же надежности существования практически бессмертной жизни в виде непрерывной цепи безусловно смертных поколений, сегодня поставлен в перечень проблем, подлежащих решению современной биологией. В планируемой серии из четырех публикаций формулируются представления, на основе которых будет сделана попытка построения концепции этой проблемы. В первой публикации анализируются материалы, позволяющие считать клетку типичной (хотя очень сложной и совершенной) молекулярной машиной, а организм – самоорганизующейся системой таких молекулярных машин. Розкриття комплексу механізмів, що обумовлюють абсолютну надійність обмеженості часу індивідуального життя будь-якого організму (в тому числі і людини) при майже такій самій надійності існування практично безсмертного життя у вигляді безперервного ланцюга безумовно смертних поколінь, сьогодні входить до переліку проблем, які підлягають вирішенню сучасною біологією. У запланованій серії з чотирьох публікацій формулюються уявлення, на основі яких буде зроблено спробу побудувати концепцію цієї проблеми. В першій публікації аналізуються матеріали, що дозволяють вважати клітину типовою (хоча й дуже складною та бездоганною) молекулярною машиною, а організм — системою таких молекулярних машин, які самоорганізуються. One of the main problems to be solved by modern biology is disclosing a complex of mechanisms determining absolute reliability of both the restriction of any organism (including human) lifetime, and the existence of practically immortal life (if taken as a continuous chain of unconditionally mortal generations). A planned series of four publications is aimed at the formulation of basic ideas to develop the problem conception. The essentials allowing to regard a cell as a typical (though very complex and perfect) molecular machine, and an organism – as a self-organizing system of such molecular machines, are analyzed in the first publication.