Участь ксантиноксидазної системи в розвитку оксидативного стресу за дії променевого чинника - Ракша, Н.Г.; Андрійчук, Т.Р.; Кучеренко, М.Є. (Біополімери і клітина, 2006)
Встановлено, шр дія іонізуючого випромінювання в дозі 1,0 Гр викликає активацію прооксидантного ферменту ксантиноксидази у лімфоцитах селезінки, шр супроводжується зростанням швидкості утворення супероксидних аніон-радикалів і свідчить про участь ксантиноксидазної системи в індукованій радіацією загибелі клітин. Виявлено підвищення ступеня окиснювальної модифікації білків у спленоцитах через 3 год після тотального опромінення щурів It has been established, that ionizing radiation of 1.0 Gy dose causes the activation of prooxidant enzyme xanthinoxidase in spleen lymphocytes that is accompanied by enhanced formation of superoxidase anion-radicals and testifies to the participation of xanthinoxidase system in radiation induced cell death. The increase of oxidative modification of proteins in splenocytes of the rat in three hours after total X-irradiation was shown. Установлено, что действие ионизирующего излучения в дозе 1,0 Гр вызывает активацию прооксидантного фермента ксантиноксидазы в лимфоцитах селезенки, что сопровождается повышением скорости образования супероксидных анион-радикалов и свидетельствует об участии ксантиноксидазной системы в индуцированой радиацией гибели клеток. Показано увеличение степени окислительной модификации белков в спленоцитах через 3 ч после тотального облучения крыс