Механізми природної імунності рослини - Козировська, Н.О. (Біополімери і клітина, 2006)
Природна імунність рослини забезпечується конститутивним та індукованими механізмами. Конститутивний механізм обумовлений будовою клітинної стінки рослини, а різновиди індукованих — виникають теля взаємодії рослини з патогенними некротичними мікрорганізмами, непатогенними бактеріями, а також після обробки деякими природними або синтетичними речовинами. Метою представленого огляду є висвітлення обох типів механізмів формування стійкості до патогенів та інших стресів. Plant innate immunity is assured by both constitutive and induced mechanisms. The constitutive barrier for pathogens relies on the plant cell wall structure, and the varieties of inducible systemic resistance result from interaction of the plant with pathogenic necrotrophic microorganisms, nonpathogenic bacteria, and also after the contact with some natural or synthetic substances. Description of both mechanisms of plant systemic resistance to pathogens and other stressors is the purpose of the review. Природная иммунность растений обеспечивается конститутивным и индуцироваными механизмами. Конститутивный механизм обусловлен строением клеточной стенки растения, а разновидности индуцированных — возникают после взаимодействия растения с патогенными некротрофными микроор ганизмами, непатогенными бактериями, а также после контакта с некоторыми натуральными или синтетическими веществами. Целью представленного обзора является освещение обоих типов механизмов формирования устойчивости растений к патогенам и прочим стрессорам