Дослідження властивостей згустків, сформованих із дезАА- та дезААВВ-фібрину з різною структурою поверхні - Савчук, О.М.; Чернишов, В.І.; Волков, Г.Л. (Біополімери і клітина, 2006)
Показано, що на поверхні фібринових згустків, які формуються на межі поділу двох фаз за умови виключення взаємопроникнення однієї фази в іншу, утворюється структура (поверхневий шар), що відрізняється від структури згустка. За відсутності поверхні поділу двох фаз формування згаданого шару у фібриновому згустку не спостерігається. Зроблено припущення, що виникнення цієї структури пов'язано з порушенням процесу латеральної асоціації фібрилярних структур у фібриновому згустку, яке має місце на межі поділу фаз. Поверхневий шар утворюється протофібрилярними структурами, які розпластані на межі поділу і формують щільну неупорядковану структуру, що спостерігається на електронно-мікроскопічних фотографіях. Виявлені особливості структури фібринових згустків, обумовлені умовами їхнього формування (наявність або відсутність поверхневого шару), визначають характер протікання процесів взаємодії згустків з компонентами фібринолітичної системи, що може бути причиною розбіжностей у ступені резистентності фібринових згустків у кровоносному руслі. It has been shown that on the surface of fibrin clots, which are formed at the interface between two phases excluding interpenetration of one phase into another one, the structure is being formed (a surface layer), which differs from the clot structure. At the absence of the interface, the formation of the layer on fibrin clot is not formed. There is an assumption that the creation of this structure is connected with the disturbance of the process of lateral association of fibrillar structures in fibrin clot, which takes place at the interface. The surface layer is formed by protofibrillar structures, which are spread flat on the interface and form compact unregulated structure which can be seen on electron microscope photographs. The revealed structure peculiarities of fibrin clots, caused by their formation conditions (presence or absence of the surface layer), determine the manner of the clots interaction with the components of fibrinolytic system, which can be the reason of differences in the degree of the fibrin clots resistance in blood circulation. Показано, кто на поверхности фибриновых сгустков, формирующихся на границе раздела двух фаз при условии исключения взаимопроникновения одной фазы в другую, образуется структура (поверхностный слой), отличающаяся от таковой сгустка. При отсутствии границы раздела двух фаз формирования указанного слоя в фибриновом сгустке не наблюдается. Сделано предположение, что возникновение данной структуры связано с нарушением процесса латеральной ассоциации фибриллярных структур в фибриновом сгустке, происходящем на границе раздела фаз. Поверхностный слой образован протофибриллярными структурами, распластывающимися на границе раздела и формирующими плотную неупорядоченную структуру, которая и наблюдается на электронномикроскопических фотографиях. Обнаруженные особенности структуры фибриновых сгустков, связанные с условиями их формирования (наличие или отсутствие поверхностного слоя), определяют характер протекания процессов взаимодействия сгустков с компонентами фибринолитической системы, что может лежать в основе различий в степени устойчивости фибриновых сгустков в кровеносном русле