Гидратация мембран эритроцитов и их взаимодействие с высокодисперсным кремнеземом - Туров, В.В.; Галаган, Н.П.; Гриценко, И.В.; Чуйко, А.А. (Біополімери і клітина, 2006)
Методом ¹Н ЯМР-спектроскопии исследовано взаимодействие высокодисперсного кремнезема (ВДК) с препаратами мембран эритроцитов крови доноров. Определены и рассчитаны величины их гидратации при контакте с кремнеземом, межфазная энергия, концентрации сильно- и слабосвязанной воды. На основании полученных данных обсуждаются возможные механизмы действия ВДК, приводящие к гемолизу клеток. Методом ¹Н ЯМР-спектроскопи досліджено взаємодію високодисперсного кремнезему (ВДК) з препаратами мембран еритроцитів крові донорів. Визначено і розраховано величини їхньої гідратації при контакті з кремнеземом, міжфазну енергію, концентрації сильно- і слабозв'язаної води. На основі отриманих даних обговорюються можливі механізми дії ВДК, що зумовлюють гемоліз еритроцитів. he interaction of ultrafine silica (UFS) with membrane preparations of donor erythrocytes were investigated by method of ¹Н NMR spectroscopy. The values of their hydratation in contact with silica, interphase energies, concentrations of weakly and strongly bound water were measured and calculated. Possible mechanisms of effect of UFS on cell hemolytic are discussed.