Регуляція субклітинної локалізації кінази рибосомного білка S6 казеїнкіназою 2 - Панасюк, Г.Г.; Немазаний, І.О.; Живолуп, О.М.; Філоненко, В.В.; Гут, І.Т. (Біополімери і клітина, 2006)
Казеїнкіназа 2 (СК2) є фізіологічним зв'язувальним партнером кінази S6 рибосомного білка (S6K1), ідентифікованим завдяки використанню дріжджової двогібридної системи. Специфічність взаємодії між регуляторною β-субодиницею СК2 і S6K1 підтверджено in vitro, крім того, показано, що S6K1 може бути фосфорильована СК2 по залишку Serl7. Представлені дані свідчать, що фосфорилювання Serl7 є важливим етапом у регуляції експорту S6K1 з ядра. Методом імунопреципітації S6K1 і СК2 з ядерної і цитоплазматичної фракцій клітин лінії NIH3T3 встановлено існування комплексу S6K1/CK2 в ядрі, але не в цитоплазмі. З використанням флуоресцентної мікроскопії продемонстровано, що мутант S6KJ (S17E) не накопичується в ядрі через активований експорт кінази з ядра. Casein Kinase 2 (CK2) is physiological binding partner of ribosomal protein S6 kinase 1 identified using of two-hybrid yeast system. The specificity of interaction between β-subunit of CK2 and S6K1 was confirmed in vitro, also it was shown that Ser17 of S6K1 can be phosphorylated by CK2. The presented data suggest that Ser17 phosphorylation is the important event of S6K1 export from the nucleus. Immunoprecipitation studies of S6K1 and CK2 from cytoplasmic fraction of NIH3T3 cells indicate the formation of protein complex S6K1/CK2 in the nucleus, but not in the cytoplasm. Further fluorescent microscopy studies demonstrated that phosphorylation mimicking mutant of S6K1 (S17E) is not accumulated in the nucleus through the activated export of kinase from the nucleus. Казеинкиназа 2 (СК2) как физиологически связывающийся партнер киназы S6 рибосомного белка (S6KJ) идентифицирована с использованием дрожжевой двугибридной системы. Специфичность взаимодействия между регуляторной β-субъединицей СК2 и S6KJ подтверждена in vitro, кроме того, показано, что S6K1 может быть фосфорилирована СК2 по Ser17. Пред ставленные данные свидетельствуют о том, что фосфорилирование Ser17 — важный этап регуляции экспорта S6K1 из ядра. Исследованиями по иммунопреципитации S6K1 и СК2 из ядерной и цитоплазматической фракций клеток линии NIH3T3 показано существование комплекса S6K1/CK2 в ядре, но не в цитоплазме. С использованием флуоресцентной микроскопии выявлено, что мутант S6K1 (SJ7E) не накапливается в ядре из-за активированного экспорта киназы из ядра.