Чутливість нейродегенеративних мутантів Drosophila melanogaster групи Swiss cheese до умов оксидативного стресу - Могиляк, І.І.; Матійців, Н.П.; Груник, Н.І.; Черник, Я.І. (Вiopolymers and Cell, 2011)
Мета. Дослідити чутливість нейродегенеративних мутантів D. melanogaster групи Swiss cheese до умов оксидативного стресу (ОС). Методи. Визначення показників тривалості життя, виживання, вмісту продуктів ПОЛ та кількості дофамінергічних нейронів у гангліях досліджуваних ліній комах за умов ОС. Результати. Виявлено збільшену чутливість до ОС, зниження параметрів середньої та максимальної тривалості життя, інтенсифікацію процесів ПОЛ та дегенерацію дофамінергічних нейронів. Висновки. Нейродегенерація пов’язана з процесами вільнорадикального окиснення, супроводжується накопиченням продуктів ПОЛ та підвищенням чутливості до умов ОС. Ключові слова: дрозофіла, нейродегенерація, дофамін, оксидативний стрес. Aim. To investigate sensitivity of the D. melanogaster neurodegenerative mutants from Swiss cheese group to oxidative stress (OS). Methods. Measuring the life-span, OS resistance, level of lipid peroxidation products, and the number of dophaminergic neurons. Results. We have found decreased life-span, increased sensitivity to OS, increased formation of LPP and degeneration of dophaminergic neuronsin brain tissue. Conclusions. Neurodegeneration is associated with the free radical oxidation and is accompanied by accumulation of LPP and increased sensitivity to OS. Keywords: drosophila, neurodegeneration, oxidative stress. Цель. Исследовать устойчивость нейродегенеративных мутантов D. melanogaster группы Swiss cheese к условиям оксидативного стресса (ОС). Методы. Определение показателей продолжительности жизни, устойчивости к ОС, содержания продуктов ПОЛ и количества дофаминэргичных нейронов. Результаты. Выявлено снижение показателей средней и максимальной продолжительности жизни, увеличенную чувствительность к ОС, интенсификацию процессов ПОЛ и дегенерацию дофаминэргичных нейронов. Выводы. Нейродегенерация связана с процессами свободнорадикального окисления, сопровождается накоплением продуктов ПОЛ и повышением чувствительности к условиям ОС. Ключевые слова: дрозофила, нейродегенерация, оксидативный стресс.