Використання таргетингу для вирішення проблем біології розвитку - Анопрієнко, О.В.; Євсіков, О.В. (Біополімери і клітина, 2003)
В останні роки центр ваги ембріологічних досліджень змістився на вивчення ролі окремих генів в онтогенезі. Активне впровадження нових молекулярно-біологічних підходів, що дозволяють досліджувати функції генів та динаміку їхньої експресії в процесі розвитку організму, розпочалося з розробки технології культивування миишчих ES-клітин. В огляді розглянуто загальні принципи деяких сучасних методів — спрямованої модифікації генів за допомогою гомологічної рекомбінації, Cre–LoxP-системи сайт-спрямованої рекомбінації, стратегії «gene-trapping», оцінено їхні можливості та перспективи використання. В последние годы центр тяжести эмбриологических исследований сместился в сторону изучения роли отдельных генов в онтогенезе. Активное внедрение новых молекулярно-биологических подходов, позволяющих исследовать функции генов и динамику их экспрессии в процессе развития организма, началось с разработки технологии культивирования мышиных ES-клеток. В обзоре рассмотрены общие принципы некоторых современных методов — направленной модификации генов с помощью гомологической рекомбинации, Сге–LoxP-системы сайт-направленной рекомбинации, стратегии «gene-trapping», оценены их возможности и перспективы использования. During past years, the main stream of developmental studies shifted towards the analysis of distinct genes role during embryogenesis. The development of mouse ES cell technology stimulated the use of modern molecular methods in these investigations. The review is focused on the principles, potency and prospects of such procedures as targeted modification of specific genes by homologous recombination, chromosome manipulation by the Crc-LoxP system, and «gene trapping» strategy.