Дослідження модифікуючого впливу лектинів на токсичність і мутагенність іонів Ni(II) в культурі Bacillus subtilis - Карпова, І.С.; Корецька, Н.В. (Біополімери і клітина, 2003)
Порівнювали чутливість rec+ та гес– штамів В. subtilis до токсичної дії іонів Ni(ll) після попередньої обробки клітин розчинами лектинів рослинного (СоnА, LAA, PHA, STA, WGA, SNA, VAA), тваринного (HPА) та мікробного (екзолектин В. subtilis) походження. Для шести лектинів, які різняться за структурою, фізико-хімічними властивостями та вуглеводною специфічністю, показано здатність до повного або часткового захисту клітин від ушкоджуючого впливу Ni(II) в ряду СоnА = STA > РНА-Р = LAA > PHA-L > SNA. Протекторний ефект проявлявся лише у rec штаму. Три лектини захисної дії не виявили. Тестування антимутагенної дії препаратів РНА-Р та PHA-L за зниженням частоти trp+ реверсій показало наявність ефекту при попередній обробці та при післядії лектину і відсутність його при одночасному внесенні лектину та NiCl2 в бактеріальну культуру. Висловлено припущення, що при здійсненні протекторної та антимутагенної дії лектинів активується репаративна система клітини. Сравнивали чувствительность rec+ и rec– штаммов В. subtilis к токсическому действию ионов Ni(II) после предобработки клеток растворами лектинов растительного (СоnА, LAA, РHА, STA, WGA, SNA, VAA), животного (HPА) и микробного (экзолектин В. subtilis) происхождения. Для шести лектинов, различных по структуре, физико-химическим свойствам и углеводной специфичности, показана способность к полной или частичной защите клеток от повреждающего воздействия Ni(II) в ряду СоnА = STA > РНА-Р - LAA > PHA-L > SNA. Протекторный эффект проявлялся только у rec+ штамма. Три лектина защитными свойствами не обладали. Тестирование антимутагенного действия препаратов РНА-Р и PHA-L по снижению частоты trp+ реверсий показало наличие эффекта при предобработке и последействии лектина и его отсутствие при одновременном внесении лектина и NiCl2 в бактериальную культуру. Предполагается, что при осуществлении протекторного и антимутагенного действия лектинов происходит активация репаративной системы клетки. The sensitivity of B. subtilis rec+ and rec– strains to the toxic action of Ni(II) ions after pretreatment of cells with lectins of plant (ConA, LAA, PHA, STA, WGA, SNA, VAA), animal (HPA) and bacterial (exolectin of B. subtilis) origin has been compared. Six lectins of different structure, physical/chemical properties and carbohydrate specificity demonstrated their ability to defense the cell partially or completely from the toxic action of Ni(II) in order ConA - STA > PHA-P - LAA > PHA-L > SNA. Only rec+ strain was sensitive to such protection. Three lectins did not show any protective effect. The untimutagenic effect of PHA-P and PHA-L preparations, being tested by the number of trp+ revertants, was found after pretreatment or postincubation with lectins but it was absent when lectin and NiCl2, were added to bacterial culture simultaneously. It is suggested that the protective and untimutagenic effects of lectins are realized via activation of the cell reparation system..