Reevaluation of the unusual bovid skull from Lunnaya Cave, Karabi karst plateau, Crimea (SE Ukraine) - Vremir, M. (Український інститут спелеології та карстології НАН та МОН України, 2010)
A partial bovid skull, from the karst deposits of Lunnaya Cave (Karabi karst plateau, Crimea) is re-examined. The subfossil find of unknown age, was retrieved by local cavers from Simferopol, and was allocated to the late Pleistocene Eurasian musk-ox: Ovibos moschatus (Zimmermann, 1780). Most recently, a reexamination of the specimen was possible, and a detailed analysis indicates an appurtenance to the water-buffalo (Bubalus bubalis (Kerr, 1792)), with some morphological disorders caused by Hydrocephalus, an inherited malformation sporadically recorded in extant bovids. However the skull was reported from below a thick flowstone crust, the age of the specimen is not older than 7th to 10th century A.D. (or even younger), when the domesticated form appear in SE Europe including the Crimean peninsula. Probably due to its disease, the animal was killed by a sharp axe-like tool and dropped into the cave. In this respect, late Pleistocene musk-ox finds are still missing from the Crimean theriofauna, their Southern range in the area, being limited to Zhytomyr-Kiev-Chernigov regions in Northern Ukraine. Частичный череп бовида из карстовых отложений пещеры Лунной (плато Караби, Крым) был подвергнут повторному исследованию. Субфоссильная находка неизвестного возраста, был найдена местными спелеологами из Симферополя, и была определена как позднеплейстоценовый евразийский овцебык: Ovibos moschatus (Zimmermann, 1780). Совсем недавно стала возможна повторная экспертиза образца, и его детальный анализ указывает на принадлежность черепа водяному буйволу (Bubalus bubalis (Kerr, 1792)), с некоторыми морфологическими нарушениями, вызванными гидроцефалией – врожденным уродством, спорадически отмечающимся у ныне живущих бовид. Несмотря на что, описываемый череп, как сообщалось, был извлечен из-под толстой натечной коры, возраст образца не древнее, чем VII-X ст. н.э. (или даже еще моложе), когда одомашненная форма появляется в юго-восточной Европе, в том числе на Крымском полуострове. Вероятно из-за его болезни, животное было убито острым подобным топору инструментом и сброшено в пещеру. Исходя из этого, позднеплейстоценовые находки мускусного быка все еще отсутствуют в Крымской териофауне, а его наиболее южная граница распространения ограничена Черниговско-Житомирско-Киевским регионом в Северной Украине. Частковий череп бовіда з карстових відкладів печери Місячної (плато Карабі, Крим) був підданий повторному дослідженню. Субфосильна знахідка невідомого віку, була знайдена місцевими спелеологами із Сімферополя, і була визначена як піздньоплейстоценовий євразійський вівцебик: Ovibos moschatus (Zimmermann, 1780). Зовсім нещодавно стала можливою повторна експертиза зразка, і його детальний аналіз указує на приналежність черепа водяному буйволу (Bubalus bubalis (Kerr, 1792)), з деякими морфологічними порушеннями, спричиненими гідроцефалією – вродженою вадою, що спорадично спостерігається й у тих бовід, що живуть нині. Незважаючи на те, що описуваний череп, як повідомлялося, був вилучений з-під товстої натічної кори, вік зразка не давніший, ніж VII-X ст. н.е. (або навіть ще молодше), коли одомашнена форма з’являється в південно-східній Європі, зокрема на Кримському півострові. Ймовірно через її хворобу, тварина було вбита гострим подібним до сокири інструментом і скинута в печеру. Виходячи з цього, піздньоплейстоценові знахідки мускусного бика все ще відсутні в кримській теріофауні, а його найбільш південна межа поширення обмежена чернігівсько-житомирсько-київським регіоном у Північній Україні.