Инфекционный лейкоз крупного рогатого скота и его диагностика - Стародуб, Н.Ф.; Стародуб, В.Н. (Біополімери і клітина, 2003)
В обзоре приведены данные о распространении вирусного лейкоза крупного рогатого скота и характеристика его возбудителя. Кратко рассмотрены сведения о молекулярно-генетических и иммунологических свойствах вируса. Особое внимание уделено биохимической диагностике инфекционного лейкоза с использованием традиционных серологических методов и метода полимеразной цепной реакции. Описаны также современные инструментальные серологические методы диагностики лейкоза, разрабатываемые на основе принципов биосенсорики. Проведен сравнительный анализ существующих и вновь разрабатываемых методов биохимической диагностики данного заболевания. В огляді наведено дані щодо розповсюдження вірусного лейкозу великої рогатої худоби та характеристика його збудника. Коротко розглянуто відомості про молекулярно-генетичні та імунологічні властивості вірусу. Особливу увагу приділено біохімічній діагностиці інфекційного лейкозу з використанням традиційних серологічних методів та методу полімеразної ланцюгової реакції. Описано також сучасні інструментальні серологічні методи діагностики лейкозу, розроблені на основі принципів біосенсорики. Зроблено порівняльний аналіз існуючих та наново створюваних методів біохімічної діагностики даного захворювання. The data on distribution of infectious bovine leucosis and some characteristics of its agent are given in the review. Molecular-genetic and immunological features of the virus are shortly discussed. The main attention is paid to biochemical diagnostics of this disease by traditional serological methods and the method of polymerase chain reaction. The information about modern instrumental serological methods of the leucosis diagnostics developed on the basis of biosensor is given. The existed and newly developed methods are compared.