Дія 2,5-триолігоаденілату та його епоксипохідного на репродукцію вірусу імунодефіциту людини та на активність зворотної транскриптази ретровірусів - Ткачук, З.Ю.; Рибалко, С.Л.; Семерникова, Л.І.; Ткачук, В.В.; Завелевич, М.П.; Ткачук, Л.В.; Михайлопуло, І.О.; Мацука, Г.Х. (Биополимеры и клетка, 1999)
Досліджено дію 2',5'-триолігоаденілату (2',5'АрАрА) та його епоксипохідного (2' ,5'-Аг(ккА)) на репродукцію вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ-І). Показано, що 2',5'-олігоаденілати пригнічують репродукцію ВІЛ-1 у випадку їхньої попередньої інкубації з клітинами лімфобластоїдної лінії МТ-4. Вивчено можливі механізми противірусної дії 2',5'-олігоаденілатів, а саме: проаналізовано інтерфероногенну дію цих препаратів. Показано, що 2',5'АрАрА та 2' ,5'-Аг(ккА) підвищують рівень інтерферону в клітинах у 2 і 4 рази відповідно порівняно з контролем. Виявлено інгібуючу дію 2' ,5' -олігоаденілатів на активність зворотної транскриптази ендо- і екзогенних ретровірусів. Припускається, що 2',5'-триолігоаденілат та його епоксипохідне можуть використовуватися у боротьбі з ВІЛ-інфекцією. Исследовано действие 2' ,5'-триолигоаденилата (2',5'АрАрА) и его эпоксипроизводного (2',5'-А2)(RAА) на репродукцию вируса иммунодефицита человека (ВИЧ-1). Показано, что 2',5'-олигоаденилаты угнетают репродукцию ВИЧ-1 в случае их предварительной инкубации с клетками лимфобластоидной линии МТ-4. Изучали возможные механизмы противовирусного действия 2',5'-олигоаденилатов, а именно: интерфероногенное действие этих препаратов. Показано, что 2 ,5'АрАрА и 2' ,5'-А₂(raА) увеличивают количество интерферона в клетках в 2 и 4 раза соответственно по сравнению с контролем. Показано ингибирующее действие 2',5'-триолигоаденилатов на активность обратной транскриптазы эндо- и экзогенных ретровирусов. Предполагается, что 2',5'-триолигоаденилат и его эпоксипроизводное могут быть использованы в борьбе против ВИЧ-инфекции. The study of the effect of trimeric 2',5'-oligoadenytic acid (2',5'ApApA) and its epoxyderivative (2',5'-A2(RAA)) on both human immunodeficiency virus (HIV-1) reproduction and retro-viruses reverse transcriptase activity was conducted. 2',5'-oligo-adenylates were shown to suppress HIV-1 reproduction in case of their pre-incubation with the lymphoblastoid cells of MT-4 line. The possible mechanisms of antivirial action of 2' ,5'-oligoadenylates were under investigation, in particular, the interferonogenic effect of the substances was examined. 2',5'ApApA and 2',5'-A₂(raA) were shown to increase amounts of interferon in cells two and four-fold respectively compared to control. The inhibitory effect of 2',5'-oligoadenylates on activity of endogenous and exogenous retroviruses reverse transcriptase was demonstrated. The trimeric 2',5'-oligoadenylic acid and its epoxyderivative may be used against HIV infection.