Ідентифікація взаємодії переносника жирних кислот білка FABP4 з фосфатазою PTEN - Горбенко, О.М.; Панайотоу, Д.; Волкова, Д.Д.; Живолуп, О.М.; Кухаренко, О.П.; Гут, І.Т.; Філоненко, В.В. (Біополімери і клітина, 2006)
PTEN — фосфатаза з протипухлинною активністю, субстратами якої є фосфоліпіди і фосфорильовані білки. Цей білок часто делетований або мутований при багатьох типах раку. Щонайменше 20 % мутацій PTEN знайдено в С-кінцевій ділянці фосфатази. За даними літератури, PTEN також відіграє важливу роль у розвитку стійкості до інсуліну і толерантності до глюкози і відповідно може бути мішенню при лікуванні діабету другого типу та атеросклерозу. Методом двогібридної дріжджової системи з використанням як «байта» С-кінцевого пептиду PTEN при скринуванні кДНК бібліотеки 18-денного ембріона миші ідентифіковано новий PTEN-зв'язувальний партнер — FABP4, який є маркером диференціації адипоцитів. Взаємодію PTEN з FABP4 підтверджено методами статевого злиття клітин дріжджів, преципітацією білкових комплексів in vitro та BIAcore-аналізом білкових взаємодій. На основі отриманих даних зроблено припущення, що фосфатаза PTEN бере участь у регуляції формування жирової тканини через взаємодію з переносником жирних кислот FABP4. PTEN is a tumour suppressor protein with dual protein and lipid phosphatase activity, which is frequently deleted or mutated in many advanced cancers. At least 20 % of its mutations are found in C-terminal domain of the phosphatase. Recent studies show that PTEN also plays an important role in the development of insulin resistance and glucose tolerance, thus it may be an important target in the diabetes 2 type and atherosclerosis treatment. Using C-terminal fragment of PTEN as a bait in yeast two-hybrid screening cDNA library of 18-day mouse embryo a novel PTEN binding protein –FABP4, which is a marker of adipocyte differentiation, has been identified. PTEN-FABP4 interaction was confirmed by mating assay, in vitro pull-down assay and BIAcore analysis. Our results show that PTEN phosphatase may be involved into regulation of adipose tissue formation through the interaction with fatty acid transporter FABP4. PTEN — фосфатаза с противоопухолевой активностью, субстратами которой являются фосфолипиды и фосфорилированные белки. Этот белок часто мутирован или делетирован во многих типах опухолей. Не менее 20 % мутаций PTEN находятся в С-концевой области фосфатази. По данным литературы, PTEN также играет важную роль в развитии устойчивости к инсулину и толерантности к глюкозе, что делает его перспективной мишенью при лечении диабета второго типа и атеросклероза. Методом двугибридной дрожжевой системы, используя в качестве «байта» С-концевой пептид PTEN, при скринировании к ДНК библиотеки 18-дневного мышиного эмбриона идентифицирован новый PTEN-связывающий партнер — FABP4, являющийся маркером дифференциации адипоцитов. Взаимодействие PTEN с FABP4 под тверждено в дрожжах методом полового слияния клеток и преципитацией белковых комплексов in vitro, а также BIAcore-анализом белковых взаимодействий. На основании полученных данных сделано предположение, что фосфатаза PTEN участвует в регуляции формирования жировой ткани за счет взаимодействия с переносчиком жирных кислот FABP4.