О процессах тепло- и массопереноса в конденсированных средах с микроструктурой - Камышанченко, Н.В.; Ковалевский, М.Ю.; Мацкевич, В.Т.; Разумный, А.Я.; Самофалова, О.А. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Изучено взаимное влияние формы и размера неоднородной макроструктуры на процессы термо- и массопереноса в конденсированной среде. Динамика таких сред рассмотрена на том этапе эволюции, когда структура уже сформировалась и в системе достигнуто локальное равновесие. Термодинамика таких состояний описывается наряду со стандартными параметрами дополнительными физическими величинами, которые задают форму и размер протяженных структурных элементов среды. Детально рассмотрены среды с диско- и стержнеподобными дефектами. Кинетические коэффициенты, связанные с внутренней структурой, описывают новые механизмы релаксации в среде. Выяснена возможность появления новых спектров коллективных возбуждений в этих средах. Получены решения нелинейных уравнений, обобщающих уравнения Фика, в условиях различной геометрии и дана их физическая интерпретация. Вивчено взаємний вплив форми та розміру неоднорідної макроструктури на процеси термо- і масопереносу у конденсованих середовищах. Динаміка таких середовищ розглянута на тому етапі еволюції, коли структура вже сформувалася та у системі досягнута локальна рівновага. Термодинаміка таких станів описується нарівні зі стандартними параметрами додатковими фізичними величинами, які задають форму та розмір протяжних структурних елементів середовища. Детально розглянуті середовища з диско- та стриженоподібними дефектами. Кінетичні коефіцієнти, які пов’язані з внутрішньою структурою, описують нові механізми релаксації у середовищі. З’ясована можливість з’явлення нових спектрів колективних збуджень у цих середовищах. Отримані рішення нелінійних рівнянь, які узагальнюють рівняння Фіка, в умовах різноманітної геометрії та дана їх фізична інтерпретація. It was studied joint influence of form and size of inhomogeneous microstructure to processes of thermal and mass transfer in condensed matters. Dynamic of such matters was studied at the stage of evolution when the structure have already formed and the system have reached local balance. Thermodynamic of these stations described equally with standard parameters by the help of supplementary physics quantities, which set form and size of extended structure elements of matter. Kinetic coefficients, connected with inner structure, describe new mechanisms of relaxation in the matters. It was found out possibility of appearance of new spectra of collective excitement in these matters. It was received solutions of nonline equations, united equations of Ficks, in conditions of different geometry and given their physics interpretation.