Взаємодія ціанінових барвників з нуклеїновими кислотами. 8. Вивчення ціанінових барвників як флюоресцентних зондів для детекції нуклеїнових кислот - Ярмолюк, C.М. (Биополимеры и клетка, 1999)
Вивчено 19 поліметинових ціанінових барвників із різними гетероциклами як можливих флюоресцентних зондів для гомогенної детекції нуклеїнових кислот у розчині. Досліджено спектрально-люмінесцентні властивості вільних барвників, у присутності білка, а також їхніх комплексів з ДНК і РНК. Було запропоновано модель «в'язкого оточення» для пояснення зростання інтенсивності флюоресценції ціанінових барвників у їхніх комплексах з нуклеїновими кислотами. Изучены 19 полиметиновых цианиновых красителей с разными гетероциклами как возможных флюоресцентных зондов для гомогенной детекции нуклеиновых кислот в растворе. Исследованы спектрально-люминесцентные свойства свободных красителей, в присутствии белка, а также их комплексов сДНК и РНК Предложена модель «вязкого окружения» для объяснения возрастания интенсивности флюоресценции цианиновых красителей в их комплексах с нуклеиновыми кислотами. The nineteen polymethyne cyanine dyes with various heterocycles were investigated as possible fluorescent probes for the homogeneous nucleic acid detection in solution. Absorption and fluorescent properties of these dyes, their complexes with DNA and RNA and in the presence of protein were studied. A possible model of "viscous environment" for intensity enhancement of cyanine dyes in their fluorescent complexes with nucleic acids was proposed.