Активність 2',5'-олігоаденілатсинтетази та рівень інтерферону у лімфоцитах щурів за умов радіаційного впливу - Лаврова, К.В.; Компанець, І.В.; Остапченко, Л.І. (Вiopolymers and Cell, 2012)
Aim. To determine 2',5'-oligoadenylate synthetase (2',5'-OAS) activity and interferon (IFN) level in lymphocytes of rats irradiated with 0.25, 0.5, 0.75 and 1.0 Gy doses, as well as to study the effect of interferon inducers on these parameters. Methods. Micro method of IFN titer determination by antiviral activity testing and spectrophotometric method of 2',5'-OAS activity determination were used. Results. An increase in IFN titer in lymphocytes of rats after irradiation with 0.25 and 0.5 Gy doses was shown. Higher radiation doses of 0.75 and 1.0 Gy caused a decrease of this parameter. The 2',5'-OAS activity exceeded a control at all applied doses, the maximum level in splenocytes corresponded to 0.25 Gy dose whereas the highest values in thymocytes were revealed at 0.5-1.0 Gy doses. The IFN inducers stimulated cytokine synthesis and increased the enzyme activity in lymphocytes of irradiated rats. Conclusions. The increase of 2',5'-OAS activity and IFN titer in lymphocytes of irradiated animals may be regarded as a protective post radiation reaction of cells. Under irradiation with higher doses – 0.75 and 1.0 Gy – the studied parameters decreased, that may be associated with more serious damage of cells, for correction of which the resources of repairing systems are not enough. The increased 2',5'-OAS activity and IFN titer in lymphocytes after their pre-incubation with IFN inducers can be considered as intensification of cellular protective postradiation mechanisms. Мета. Дослідити активність 2',5'-олігоаденілатсинтетази (2',5'-ОАS) і рівень інтерферону (IFN) у лімфоцитах щурів, опромінених у дозах 0,25; 0,5; 0,75 і 1,0 Гр, а також вивчити вплив на дані показники індукторів інтерферону. Методи. Застосовано мікрометод визначення титру IFN за антивірусною активністю та спектрофотометричний метод визначення активності 2',5'-ОАS. Результати. Показано зростання титру IFN у лімфоцитах щурів після опромінення у дозах 0,25 і 0,5 Гр. Підвищення дози радіації до 0,75 і 1,0 Гр призводить до зменшення даного показника. Активність 2',5'-ОАS перевищує контроль за усіх застосованих доз; найвищий показник у спленоцитах відповідає дозі 0,25 Гр, тоді як у тимоцитах більші значення виявлено за доз 0,5 і 1,0 Гр. Індуктори IFN стимулюють синтез цитокіну та активність ферменту у лімфоцитах опромінених щурів. Висновки. Зростання активності 2',5'-ОАS і титру IFN у лімфоцитах опромінених тварин можна розцінювати як захисну післяпроменеву реакцію клітин. За опромінення у вищих дозах – 0,75 і 1,0 Гр – досліджувані показники зменшуються, що може бути пов’язано з виникненням у клітині більш серйозних порушень, на подолання яких не вистачає ресурсів її репараційних систем. Підвищення активності 2',5'-ОАS і титру IFN у лімфоцитах на фоні їхньої преінкубації з індукторами IFN може бути свідченням інтенсифікації захисних післяпроменевих механізмів клітин. Цель. Исследовать активность 2',5'-олигоаденилатсинтетазы (2',5'-ОАS) и уровень интерферона (IFN) в лимфоцитах крыс, облученных в дозах 0,25, 0,5, 0,75 и 1,0 Гр, а также изучить влияние на данные показатели индукторов интерферона. Методы. Использованы микрометод определения титра IFN по антивирусной активности и спектрофотометрический метод определения активности 2',5'-ОАS. Результаты. Показано увеличение титра IFN в лимфоцитах крыс после облучения в дозах 0,25 и 0,5 Гр. Повышение дозы радиации до 0,75 и 1,0 Гр приводит к уменьшению данного показателя. Активность 2',5'-ОАS превышает контроль при всех использованных дозах; наибольший показатель в спленоцитах соответствует дозе 0,25 Гр, тогда как в тимоцитах высшие значения выявлены при дозах 0,5-1,0 Гр. Индукторы IFN стимулируют синтез цитокина и активность фермента в лимфоцитах облученных крыс. Выводы. Возрастание активности 2',5'ОАS и титра IFN в лимфоцитах облученных животных можно расценивать как защитную послелучевую реакцию клеток. При облучении крыс в более высоких дозах – 0,75 и 1,0 Гр – исследуемые показатели уменьшаются, что может быть связано с возникновением в клетке более серьезных нарушений, на устранение которых не хватает ресурсов ее репарационных систем. Повышение активности 2',5'-ОАS и титра IFN в лимфоцитах на фоне их преинкубации с индукторами IFN может быть свидетельством интенсификации защитных послелучевых механизмов клеток.