Досмотровый радиометрический комплекс для контроля крупногабаритных автотранспортных средств и грузов - Гавриш, Ю.Н.; Вахрушин, И.Ю.; Павленко, А.В.; Бердников, Я.А.; Лебедев, М.Б.; Усачев, Е.Ю.; Передерий, А.Н.; Сафонов, М.В.; Романов, И.В. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
В основу данного комплекса положена идея интроскопического контроля крупногабаритных изделий и методика распознавания групп элементов с близким атомным номером на основе использования дуальной энергии. В качестве источников тормозного излучения используются линейный ускоритель с энергией 6 МэВ и бетатрон с энергией до 9 МэВ. Для увеличения эффективности контроля используются трехмерное изображение объектов, получаемое посредством стереовидения, и метод дуальной энергии. В основу даного комплексу покладена ідея інтроскопічного контролю великогабаритних виробів і методика розпізнавання груп елементів із близьким атомним номером на основі використання дуальної енергії. Як джерела гальмового випромінювання використаються лінійний прискорювач із енергією 6 МеВ і бетатрон з енергією до 9 МеВ. Для збільшення ефективності контролю використаються тривимірне зображення об'єктів, одержуване за допомогою стереобачення, та метод дуальної енергії. This System is based on the principle of radioscopic inspection of large-scale products and the method of discrimination of groups of materials with neighboring atomic numbers by using the dual-energy method. A 6 MeV linear accelerator and a 9 MeV betatron are used as sources of X-ray radiation. To increase the inspection efficiency, 3D imaging of objects by a stereo viewing system and the dual-energy method are applied.