Синтез та вивчення антисенсових олігонуклеотидів, модифікованих імідазофеназиновими нуклеозидами - Макітру, В.Л.; Шаламай, А.С.; Дубей, І.Я.; Федоряк, Д.М. (Биополимеры и клетка, 1999)
Н-фосфонатним твердофазным методом отримано модифіковані імідазофеназиновими нуклеозидами по 3'-, 5'- та внутрішніх положеннях олігонуклеотиди, комплементарні до ділянок рибосомного оперона, 16S рРНК мікоплазм та Escherichia coli. Показано, шр нуклеозиди імідазо[4,5-b]феназину та його 2-метального аналога, діючи як ефективні інтеркалятори, суттєво впливають на стабільність комплементарних дуплексів і тим самим підвищують антисенсову активність модифікованих олігонуклеотидних послідовностей. Н-фосфонатным твердофазным методом получены модифицированные имидазофеназиновыми нуклеозидами по 3'-, 5'- и внутренним положениям олигонуклеотиды, комплементарные участкам рибосомного оперона, 16S рРНК микоплазм и Escherichia coli. Показано, что нуклеозиды имидазо[4,5-b]феназина и его 2-метильного аналога, действуя как эффективные интеркаляторы, существенно влияют на стабильность комплементарных дуплексов, повышая тем самым антисмысловую активность модифицированных олигонуклеотидных последовательностей. Oligonucleotides containing imidazophenazine nucleosides at 3'-, 5'-and internal positions, which are complementary to certain regions of ribosomal operon DNA and I6S rRNA of mycoplasmas and E. coli, have been synthesized by H-phosphonate solid phase method. It has been shown that nucleosides of imidazol [4,5-b]phenazine and its 2-methyl analog as efficient intercalating agents strongly affect the stability of complementary complexes increasing the antisense activity of modified otigonucleotide sequence.