Екзогенні ДНК можуть впливати на регуляторні системи рослин, відповідальні за адаптацію до змін у довкіллі - Кацан, В.А.; Потопальський, А.І. (Біополімери і клітина, 2006)
Розроблено оригінальну технологію отримання рослин тютюну з комплексом селекційно цінних ознак (прискорений розвиток, висока продуктивність та стійкість до комплексного засолення грунтів) за допомогою препаратів екзогенної ДНК (е-ДНК), вивчено фізіолого-біохімічні особливості таких рослин та їхнє спадкування. Для індукування бажаних змін у жовтолистого сорту тютюну Крупнолистный 20 (КР20) використано ДНК солестійкої форми пасльону чорного Solanum nigrum L. і плазмід pCAMVNEO та рТі8628. Важлива її перевага — забезпечення ширшого спектра змін і більшого виходу змінених життєздатних рослин. На основі аналізу модифікацій, виявлених у тютюну та рослин модельної системи, використаних при розробці технології, запропоновано гіпотетичний механізм впливу е-ДНК на спадковість рослин. Разработана оригинальная технология получения растений табака, обладающих комплексом селекционно ценных призна ков (ускоренное развитие, повышенная продуктивность, устойчивость к комплексному засолению почвы) при помощи препаратов экзогенных ДНК (э-ДНК), изучены физиолого-биохимические особенности таких растений и их наследование. Для индуцирования желаемых изменений у желтолистного сорта табака Крупнолистный 20 использована ДНК солеустойчивой формы паслена черного Solanum nigrum L., а также ДНК плазмид pCAMVNEO и pTi8628. Важное преимущество разработанной технологии — обеспечение более широкого спектра изменений и более значительный выход измененных жизнеспособных растений. На основе анализа модификаций, обнаруженных у табака и растений модельной системы, использованных при разработке технологии, предложен гипотетический механизм влияния э-ДНК на наследтвенные признаки растений. The original technology of obtaining the tobacco plants possessing the complex of selectively useful features (accelerated development, high productivity, and resistance to complex salinization) has been elaborated, and inheritance of the physiological and biochemical peculiarities of such plants have been investigated. To get the important and selective changes of yellow-leaved tobacco Krupnolistny 20 (KR 20, Large-leaved 20) cultivar, the native and alkylated by thiophosphamide DNA of salt-tolerant nightshade (Solanum nigrum L.) and DNA of pCAMVNEO and pTi8628 plasmids have been used. The valuable advantage of such technology is the provision of a wider range of changes and larger output of changed viable plants. The changes obtained by DNA action on tobacco and other plants exploited in technology elaboration have been analysed, and possible mechanism of exogenic DNAs influence on plant heredity has been proposed.